---

Kamervragen en antwoorden
---

Kamervragen van het lid Van Bommel n.a.v. schietincident in Irak

13-7-2004 8:51:00

Hierbij bied ik U mede namens de Minister van Justitie de antwoorden aan op vragen van het lid Van Bommel van 30 juni jl. (2030416800) over schietincidenten in Irak.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1. Kunt u een inventarisatie geven van alle schietincidenten in Irak waarbij door Nederlands vuur gewonden en doden zijn gevallen?

2. Kunt u daarbij exact aangeven onder welke omstandigheden is overgegaan tot het gebruik van geweld?

Op 17 april werd een Nederlandse patrouille beschoten, waarop zij terug vuurde. Tijdens de schotenwisseling raakte één Irakees zwaar gewond. Betrokkene heeft in eerste instantie Nederlandse medische zorg ontvangen en is twee weken geleden overgebracht naar een Irakees ziekenhuis. Hij is aan de beterende hand.

Op 21 april werd een voertuigcontrolepunt dat door Irakese veiligheidstroepen werd bemand beschoten vanuit een voertuig. Hierop is er een Nederlandse patrouille ter assistentie naar de post gereden. Vervolgens kwam een ander voertuig uit tegenovergestelde richting met grote snelheid aangereden. Dit tweede voertuig ramde twee wegmarkeringstonnen en wekte de indruk de controlepost te willen rammen. Hierop openden eerst de Irakese militairen en vervolgens de Nederlandse militairen het vuur. Nadat het voertuig tot stilstand was gekomen bleek één van de twee inzittenden te zijn overleden.

Op 25 april reed een voertuig met hoge snelheid op een door Irakezen bezette controlepost af. Vlak voor de post keerde het voertuig om en reed het met zeer hoge snelheid weg in de richting van een Nederlandse patrouille. Het voertuig reed met hoge snelheid (circa 140 km per uur) zeer dicht langs de door de Nederlanders opgeworpen wegblokkering en reageerde niet op de lichtsignalen om te stoppen. Met dezelfde hoge snelheid trachtte het voertuig op het laatste moment de blokkade rakelings te passeren, waarbij de Nederlandse militairen het vuur hebben geopend. Na korte tijd is het voertuig gestopt en bleek een inzittende te zijn overleden.

3. Is het waar dat één of enkele gevangenen na hun aanhouding door Nederlandse militairen een plastic zak over het hoofd is getrokken? Indien ja, wat is uw oordeel hierover?

Nee.

4. Is het waar dat de Nederlandse regering, in tegenstelling tot enkele coalitiepartners, geen smartengeld betaalt bij ongelukken die leiden tot lichamelijk letsel of de dood? Indien ja, deelt u de opvatting dat er omstandigheden zijn waarin het betalen van smartengeld raadzaam en wenselijk is?

Naast regelingen ter betaling van claims, die berusten op een aansprakelijkheidsanalyse en schadevergoeding, bestaan er bij de coalitietroepen in Irak regelingen voor "goodwill" betalingen. Deze regelingen bieden de mogelijkheid tot een tegemoetkoming in de schade, ook als hiervoor geen juridische reden is, om het draagvlak onder de lokale bevolking te behouden. Een claims-regeling heeft vanaf het begin van de Nederlandse deelneming aan SFIR bestaan. Sinds kort geldt voor de Nederlandse eenheden ook een "goodwill" regeling voor de niet-juridisch verplichte betalingen.

Nieuws Nieuwsberichten