Gemeente Hoogeveen

13 juli 2004

Organisaties denken mee over waterplan Hoogeveen

Acht belangenverenigingen praten mee over een waterplan voor Hoogeveen. Afgelopen maand heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden. Het initiatief komt van het waterschap Reest en Wieden en de gemeente Hoogeveen.

De organisaties die zijn ingegaan op de uitnodiging zijn de verenigingen van Plaatselijk Belang van Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Stuifzand en Fluitenberg, het wijkplatform Wolfsbos, visvereniging Het Vette Baarsje en federatie Drents Grondbezit.

De organisaties gaven tijdens de eerste âklankbordbijeenkomstâ aan waar volgens hen kansen en knelpunten liggen.

Goed watersysteem

Doel van het waterplan Hoogeveen is te komen tot een gezond, aantrekkelijk en duurzaam watersysteem. Het wordt een document waarin de knelpunten op het gebied van water staan genoemd en de oplossingen ervoor. Een voorbeeld is de overlast van een te hoge grondwaterstand in sommige woonbuurten. Een ander voorbeeld is de noodzaak te komen tot meer waterberging, als buffer bij extreme regenval. Dit kan bijvoorbeeld door regenwater af te koppelen van het riool en te lozen op vijvers en watergangen.

Milieukansen

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de kansen die water biedt met het oog op recreatie, milieu en waterhuishouding. Het uiteindelijke waterplan vormt de basis voor concrete watermaatregelen in zowel woonbuurten als buitengebied.

Structuurvisie

De structuurvisie voor Hoogeveen, die momenteel wordt gevormd, gaat ook over water. De visie schetst in grote lijnen het waterbeleid voor de komende jaren. Het waterplan is een meer gedetailleerde, ruimtelijke uitwerking van de structuurvisie.

Inspraak in najaar

In september is er een tweede en laatste klankbordbijeenkomst. Daarna wordt een concept-waterplan opgesteld. Iedereen kan dit najaar het concept inzien en een inspraakreactie geven. Het waterschap en de gemeente zullen de reacties afwegen en eventueel het plan wijzigen. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad naar verwachting eind 2004 over een definitief waterplan.

De uitvoering van het plan is over meerdere jaren en zal waar mogelijk in overleg met bewoners en belanghebbenden plaatsvinden. Wanneer elk deelgebied aan de beurt is, is onder andere afhankelijk van geld.