LTO Nederland

NIEUWS VAN WLTO

Zijn productschappen nog van deze tijd?

Bloemkooltelers uiten grieven over productschap

Op uitnodiging van de WLTO vond op 13 juli in Zwaag een gesprek plaats met ontevreden bloemkooltelers die zich verenigen in de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie i.o. In het gesprek vielen harde woorden en werd de onvrede over het functioneren van de organisaties in niet mis te verstane taal onder woorden gebracht. Teleurstelling over de hoge kosten en de moeite van organisaties om zich aan te passen aan de wensen van de praktijk vormden de achtergrond. Een gesprek wat een vervolg krijgt.

Dhr. van Beerendonk, LTO-voorzitter Vollegrondsgroenteteelt, legde uit dat van de vertrouwde areaalheffing is overgestapt op een omzetheffing. Als gevolg van deze verandering zijn een aantal teelten meer gaan betalen. Onvrede hierover heeft ertoe geleid dat recent besloten is terug te gaan naar de areaalheffing. "Wat we met elkaar willen moeten we ook met elkaar betalen.", aldus van Beerendonk. De onderzoeksvoorstellen worden door telers aangedragen, hun vertegenwoordigers beslissen namens de telers over de inzet van geld in onderzoek Van Beerendonk gaf aan verantwoordelijkheid te dragen voor het Productschap Tuinbouw (PT). Tot die verantwoordelijkheid behoort ook het aanpassen en verbeteren van die organisatie wanneer dat nodig is.

Dhr. Slagter, woordvoerder namens de bloemkooltelers, gaf aan dat de huidige heffing zou moeten leiden tot verdubbeling van de onderzoekspot voor bloemkool. Terwijl er nu juist minder aan onderzoek wordt uitgegeven. Daarover is met het PT gesproken. Het PT kan het binnenkomende geld niet per teelt onderscheiden, het is immers een omzetheffing en veel telers telen meerdere gewassen. Vanuit de bloemkoolcommissie geeft dhr. Vlaar aan veel moeite te hebben met de verplichte aanbesteding van onderzoek bij PPO. Zelfs nu die verplichting er niet meer is blijkt het moeilijk om via vrije inschrijving tot aanbesteding te komen. Ook het schrappen van onderzoek waarvan de praktijk geen verwachtingen meer had, bleek buitengewoon lastig.
Er is teleurstelling over de uitleg van het PT. Telers voelen zich miskend en zijn boos over het feit dat er niets verandert terwijl hun heffing veel hoger is en de onderbouwing niet klopt.

In reactie hierop stelt het PT dat de sector de systematiek bepaalt én de hoogte van de heffing. Zo heeft de sector bepaald dat overgegaan wordt op de areaalheffing. Elke begroting van het PT komt in de LTO-vakgroep aan de orde en wordt besproken in de gewascommissies van LTO Groeiservice. Gekozen vertegenwoordigers van de telers beslissen daarover. In principe staan deze bestuursfuncties open voor alle leden-telers. Het PT voert zaken uit in opdracht van de sector.

Dhr Slagter brengt naar voren dat er veel frustraties zijn bij telers over het slechte functioneren van de organisaties. Hij vraagt de bestuurders dit signaal serieus op te pakken en de frustraties op te lossen. Telers willen betaalbare onderzoeken en zelf beslissen over de uitgaven. Dhr Slagter stelt dat de kosten van de belangenbehartiging en de productschappen voor een steeds kleiner wordende sector die kampt met slechte prijzen op de vrije markt, moelijk zijn op te brengen. Het gevolg is verlies aan concurrentiekracht. De algemeen voorzitter van de WLTO, dhr. Heijkoop, geeft aan dat de WLTO zich hiervan bewust is. De aangedragen argumenten zijn het motief om LTO-Noord te vormen.

Geconstateerd wordt dat bedrijven zich op uiteenlopende manier ontwikkelen en de solidariteit af neemt. Toch blijven er zaken die je samen efficiënter en effectiever kunt doen. Onder de aanwezigen bestaat hierover overeenstemming. Besloten wordt deze winter een sectoravond te houden voor de vollegrondsgroenteleden over alle facetten van het PT. Tot slot concludeert dhr. Heijkoop dat gezamenlijkheid voorwaarde is voor vernieuwing. Deze conclusie wordt door alle aanwezigen gedeeld.

Wilt u hierop reageren? E-mail dan naar info@wlto.nl.

vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente, vrijdag 16 juli 2004