Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-108

Den Haag, 7 juli 2004

Staat heropent driejarige lening

Dinsdag 13 juli heropent het Agentschap van het ministerie van Financiën de 3-jaarslening die afloopt op 15 juli 2007. De couponrente van de lening is 3% en de eerste betaling zal plaatsvinden in juli 2005 (lange eerste coupon). De stortingsdatum is vrijdag 16 juli.

De Staat verwacht dinsdag 1,5 tot 2,5 miljard euro te plaatsen. In januari van dit jaar is de lening geïntroduceerd, waarna in maart en mei vervolguitgiftes plaatsvonden. Het totaal uitstaande volume in deze lening is momenteel 7,4 miljard euro. De lening wordt meerdere malen heropend om het totaal uitstaande bedrag tot minimaal 10 miljard euro te verhogen. Voor zover nog geen 10 miljard euro uitstaat, zal de liquiditeit worden gegarandeerd door een repo-faciliteit die ter beschikking staat van de primary dealers.

De veiling vindt plaats op dinsdag 13 juli. Om 10 uur maakt het Agentschap de prijs bekend waarop de primary dealers de lening kunnen afnemen. De uitgifte vindt plaats volgens het toonbanksysteem. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking van de prijs gebeurt op de schermen van MTS Amsterdam. De primary dealers, die toegang hebben tot dit elektronische systeem, kunnen hun kooporders onmiddellijk en zonder enige vertraging uitvoeren. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de primary dealers deelnemen. De primary dealers staan vermeld op de website van het Agentschap: www.dutchstate.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.