Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persuitnodiging                                   
                                                  

Zuiderklip

Ondertekening convenant voor Zuiderklip

Vertegenwoordigers van de ministeries van LNV en VWS, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Drimmelen, Staatsbosbeheer en het waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch onderteken dinsdag 13 juli het convenant Zuiderklip. De ondertekening vindt plaats tijdens een excursie naar de Zuiderklip op die dag van 18.30 tot 21.00 uur. Tijdens de vaartocht zullen de burgemeester van Drimmelen, mevrouw N. Jacobs-Aarts en de gedeputeerde, drs. L. Verheijen, van de provincie Noord-Brabant een inleiding houden. Ook zal het inrichtingsplan tijdens een wandeling op de Zuiderklip worden toegelicht.

De pers wordt uitgenodigd aanwezig te zijn bij de ondertekening en de excursie. De boot vertrekt om 18.30 uur vanaf de standplaats van rondvaarbedrijf Zilvermeeuw, Biesboschweg ongenummerd (nabij het bezoekerscentrum), 4924 BB in Drimmelen. Na de ondertekening is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Zuiderklip
In de Biesbosch worden voormalige landbouwpolders opnieuw ingericht als wateropvang- en natuurgebied. Zo is het de bedoeling dat binnen enkele jaren het gebied rond het Gat van de Zuiderklip gebruikt gaat worden voor waterafvoer in combinatie met getijdennatuur. De plannen zijn een onderdeel van drie projecten: Ruimte voor de rivier, Realisatie Ecologische Hoofdstructuur en Deltanatuur.

Het gebied de Zuiderklip is gelegen in de Brabantse Biesbosch. Het gebied bestaat in de huidige situatie uit een aantal polders, te weten Turfzakken, Kwestieus, Lepelaar, Plomp en de Moordplaat.

Voor dit gebied is een inrichtingsplan opgesteld waarbij het een rol zal gaan vervullen voor natte natuurontwikkeling en ruimte voor de rivier. In dit plan is ook aandacht besteed aan de inpassing van cultuurhistorische elementen, de recreatieve mogelijkheden en de rol die het gebied kan vervullen bij het opvangen van ganzen.
Het oorspronkelijke inrichtingsplan is na intensief overleg met de gemeenteraad van Drimmelen en overige in het gebied actieve partijen in mei 2004 aangepast. Dit aangepaste plan, of compromis, is de basis voor het convenant dat de bij het project betrokken partijen op 13 juli 2004 zullen gaan ondertekenen. Naast de gemeente Drimmelen zullen de ministeries van VWS en LNV, de provincie Noord-Brabant, het Staatsbosbeheer en het Waterwinnigsbedrijf Brabantse Biesbosch het Convenant Zuiderklip van een handtekening voorzien.

Bijdrage
In het benedenrivierengebied zijn en worden door het Projectbureau Benedenrivieren allerlei maatregelen doorgerekend die mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de veiligheid in het gebied. Het project Zuiderklip heeft binnen deze maatregelen en de berekeningen de status van 'lopend project', of 'no-regretmaatregel'. Dit betekent dat de Zuiderklip in alle gevallen een bijdrage zal leveren aan de beoogde toename van de veiligheid.
Naast het ministerie van VWS zien ook het ministerie van LNV en de provincie Noord-Brabant in het plan voor de Zuiderklip hun beleid ingevuld worden.
De realisering van de Ecologische Hoofdstructuur, het scheppen van voorwaarden voor de ontwikkeling van natte natuur in het gebied past tevens binnen de werkzaamheden van de projectorganisatie Deltanatuur, die binnen de Zuiderklip eveneens een belangrijke partij vormt.
Na ondertekening van het convenant zullen de werkzaamheden in de Zuiderklip kunnen beginnen.



Provincie Noord-Brabant