Titel: SlijtersUnie wil controle drankverkopers luchthavens

SLIJTERSUNIE
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 13-07-2004 09:48

VVD Kamerleden Dezentjé Hamming en Schippers vinden het van de zotte dat de drankverkoop op de Nederlandse luchthavens mogelijk moet worden gestaakt. Dit omdat een - in hun ogen - 'overijverige ambtenaar van de Voedsel en Waren Autoriteit' stelt dat ook op luchthavens de verkoop aan particulieren gebonden is aan de Drank- en Horecawet, zo meldde de Telegraaf j.l. zondag.

De SlijtersUnie vraagt zich af, waar de enorme commotie vandaan komt, voor een relatief klein aantal verkooppunten van sterke dranken. En dat op hetzelfde moment dat de slijterijen die aan alle in de Drank- en Horecawet gestelde eisen voldoen, hun verkoop steeds verder zien afbrokkelen.

Het zou de dames Dezentjé Hamming en Schippers sieren als zij zich net zo druk maken om de (nu nog ) ongeveer 2500 verkooppunten die dagelijks gebukt gaan onder de gevolgen van de laatste accijnsverhoging. Omzetdalingen tussen de 15 en 20 % zijn sinds die verhoging heel normaal. Of als zij de verkoop door groothandels aan niet vergunninghouders nu eindelijk eens aan de kaak zouden willen stellen. Dit is al jaren een doorn in het oog van de SlijtersUnie.

De SlijtersUnie ziet geen enkele reden waarom de drankverkopende bedrijven welke gevestigd zijn op de luchthavens niet onder het regime van de Drank- en Horecawet zouden vallen. Ook deze moeten voldoen aan de inrichtingseisen welke door de Drank- en Horecawet gesteld worden, zo vindt de SlijtersUnie. Daarnaast dienen ook deze drankwinkels gerund te worden door een persoon van minimaal 21 jaar, welke in het bezit is van het certificaat Sociale Hygiëne.

Gelet op het alcoholbeleid dat al jaren in Nederland wordt gevoerd, is het ronduit absurd dat Kamerleden oproepen tot een uitzonderingspositie, welke zo een oneerlijke concurrentie in stand houdt.

De SlijtersUnie doet dan ook een oproep aan de Voedsel en Waren Autoriteit om ook de andere in Nederland op luchthavens gevestigde drankverkopende bedrijven te controleren en daar waar nodig volgens de regels van de Drank- en Horecawet in te grijpen.

Nadere inlichtingen over dit persbericht, Miranda Korendijk-Logt, voorzitter SlijtersUnie,
Tel: 0570 540604/06 10381528.