Den Haag, 13 juli 2004

Vragen van het lid Koenders aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Zaken

over VS-onderzoek inlichtingendiensten in aanloop oorlog Irak

1. Wat is uw oordeel ten aanzien van de analyse zoals gegeven wordt in de Financial Times en de New York Times met betrekking tot de informatievergaring en beoordeling in de aanloop van de oorlog in Irak?

2. Wat is uw uitgebreide oordeel ten aanzien van de genoemde Australische en de recente Amerikaanse analyse en wat is uw oordeel over de kwaliteit en omvang van de informatie van deze landen?

3. Wat is uw oordeel over de aard van de inlichtingenvergaring in deze twee landen en tot op welke hoogte zijn de genoemde inlichtingen met Nederland gedeeld?

4. In hoeverre heeft het gebruik van informatie verkregen via de buitenlandse inlichtingendiensten van de VS, het VK en Australië mede de basis gevormd voor uitlatingen in de Kamerdebatten over de dreiging van massavernietigingswapens door Irak in 2002 en 2003?

5. Hoe verhouden zich deze onderzoeksuitkomsten zich met de wijze waarop Nederland met buitenlandse informatie is omgegaan en de wijze waarop de oordeelsvorming van het kabinet tot stand is gekomen?

6. Hoe beoordeelt u de uitlatingen van Cees Wiebes dat if you call sharing a one-way street, then there is sharing en dat verschillende Europese regeringen hun onvrede hebben geuit over de wijze van informatie uitwisseling met de VS en VK, en heeft dit de Nederlandse inlichtingenverzameling en oordeelsvorming op enige wijze gehinderd? Zo nee, waarom niet?

7. Bespeurt u verbeteringen in de wijze waarop de inlichtingendiensten van verschillende landen en specifiek de Europese landen onderling samenwerken?

The human factor , 07-07-04, Financial Times

U.S. panel to assail CIA over omissions , New York Times, 06-07-04

Report on the US Intelligence Community s Prewar Inteligence Assaessment on Iraq , www.intelligence.senate.gov

The human factor , 07-07-04, Financial Times