Den Haag, 13 juli 2004

Vragen van de leden Timmer en Van Heemst (beiden PVDA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over anti-steekvesten voor ambulance- en eerste hulppersoneel

1. Heeft u kennis genomen van het artikel in het Algemeen Dagblad (dd. 12juli2004) waarin melding wordt gemaakt van de aanschaf van anti steekvesten voor personeel in de zorg?

2. Wat is uw oordeel over deze ontwikkeling en op het gegeven dat mensen, tijdens de uitoefening van hun werk, regelmatig te maken hebben met agressie?

Was deze ontwikkeling voor u verrassend? Zo, ja had u hier geen signalen over gekregen? Zo, nee wat heeft u zelf met de signalen gedaan en wat heeft u ondernomen?

3. Deelt u het inzicht van de ziekenhuizen dat hier beter geen ruchtbaarheid aan gegeven had kunnen worden? Zo, nee waarom niet?

4. Bent u van mening dat mensen tijdens de uitoefening van hun werk in de gezondheidszorg optimale bescherming moeten genieten. Zo, ja wat kunt u daaraan bijdragen?

5 Bent u bereid in het kader van Veilige Zorg extra inspanningen te leveren om werken in de zorg aantrekkelijk te maken cq. te houden?

6. Bent u bereid op basis van deze nieuwe informatie de aanpak in het kader van Veilige Zorg te versnellen? Zo, ja welke stappen gaat u daarvoor zetten? Zo, nee waarom niet?

7. Bent u van mening dat deze materiele voorziening ook op andere plaatsen voor werkers in de zorg toepasbaar is?

Is deze materiële voorziening een toevoeging aan de al bestaande maatregelen, zoals trainingen om om te gaan met agressie of acht u dit een vervangend middel?