Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
50

Directie:
voorlichting

13-07-2004

Status:
informatie

extra gelden bibliotheekvernieuwing

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media heeft een convenant afgesloten met IPO en VNG over de extra financiële impuls die het kabinet aan de bibliotheekvernieuwing geeft (oplopend tot 20 miljoen structureel in 2007). De extra gelden voor 2004 (2 miljoen euro) worden o.a. gebruikt om de ondersteuning van bibliotheken aan het onderwijs te versterken.

Voor de samenwerking met brede scholen wordt het project Casanova gestart, dat dienstverlening op maat biedt aan leerlingen, ouders en andere betrokken partijen. Speciale aandacht is er ook voor de rol die openbare bibliotheken als laagdrempelige gemeenschapsvoorziening spelen bij de aanpak van grootstedelijke problemen (o.a. integratie allochtonen) en bij het vitaal houden van het platteland, waar steeds meer voorzieningen verdwijnen. Verder wordt de landelijke digitale bibliotheek (webportal bibliotheek.nl) uitgebouwd. Onderdeel hiervan is het project landelijk lenen, dat eind dit jaar in vier provincies start. Gebruikers kunnen daarbij online boeken bestellen uit alle collecties van openbare en wetenschappelijke bibliotheken. En tot slot wordt het werkprogramma van het landelijk Procesbureau Bibliotheekvernieuwing geïntensiveerd om provincies en gemeenten beter te kunnen ondersteunen bij het proces van bibliotheekvernieuwing.

Van der Laan heeft in het convenant met IPO (provincies) en VNG (gemeenten) afgesproken hoe de extra gelden voor de inhoudelijke vernieuwing van bibliotheken worden ingezet en wat er aan het stelsel moet veranderen om dat eind 2007 gerealiseerd te hebben.

Bij de inhoudelijke vernieuwing staat de verbetering van dienstverlening aan gebruikers centraal. Het gaat daarbij niet alleen om de culturele functie van bibliotheken (leesbevordering, podium voor culturele activiteiten), maar ook om de educatieve functie (ondersteuning scholen en burgers bij een leven lang leren), de sociale functie (de bibliotheek als ontmoetingsplaats) en de maatschappelijke functie (o.a. integratie en inburgering). Bij de afspraken over de stelselvernieuwing gaat het vooral om het opzetten van zogenaamde basisbibliotheken binnen een regionaal en landelijk netwerk. De basisbibliotheken bieden een standaard dienstenpakket, eventueel aangevuld met een of meer specialisaties, zodat voor elke locatie/regio maatwerk geboden kan worden. Daarnaast bevat het convenant afspraken over de invoering van een kwaliteitszorgsysteem en scholing en opleiding van medewerkers.

Provincies maken nadere afspraken met gemeenten en bibliotheekorganisaties over hoe deze zaken zullen worden bereikt. Verder is Van der Laan met IPO en VNG overeengekomen dat zij zich zullen inspannen om lokale en provinciale bibliotheekbudgetten minimaal op het huidige niveau te handhaven en zo mogelijk op te hogen.

De afspraken die Van der Laan gemaakt heeft moeten ertoe leiden dat de centrale positie van openbare bibliotheken in de kennissamenleving gewaarborgd wordt. De bibliotheek-vernieuwingsoperatie werd eind 2001 ingezet met de ondertekening van het Koepelconvenant Herstructurering openbaar bibliotheekwerk. Het jongste convenant vormt een aanvulling op dit Koepelconvenant.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl