Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl


Taken overheid op de schop

De ministerraad heeft vrijdag 9 juli jl. op voorstel van minister De Graaf (BVK) ingestemd met de voorgestelde aanpak voor de Takenanalyse 'Andere Overheid'. De analyse is een fundamentele herbezinning op de taken, rol en verantwoordelijkheden van de rijksoverheid. De analyse moet antwoord geven op de vraag welke taken door de overheid moeten worden verricht en welke taken moeten worden afgestoten. Het doel is te komen tot een meer maatschappijgerichte en flexibele overheidsdienst.

Maatschappelijke problemen trekken zich weinig van departementale grenzen aan. Het kabinet heeft daarom een aantal thema's benoemd waarop de takenanalyse zich toespitst. Zoals de vraag hoe de aansturing van EU-aangelegenheden in Nederland feitelijk gebeurt. Hoe kan Nederland zich beter organiseren om effectiever te zijn in de EU? Een andere vraag is: kan de overheid effectiever en efficiënter optreden richting diverse economische sectoren en hoe kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen geprikkeld worden om te innoveren en beter samen te werken. Daarnaast wordt ook het gebrek aan slagvaardigheid, daadkracht en de onderlinge verhouding tussen het beleid over wonen, werken, mobiliteit, infrastructuur en milieu bekeken. Risicobeleid, waarbij de rolverdeling tussen overheid en maatschappij diffuus is (hoeveel verantwoordelijkheid wil de overheid bij burgers en bedrijven neerleggen); veiligheidsbeleid en rechtsorde zijn eveneens prangende thema's. Tot slot komt ook bestuurlijke coördinatie tussen overheden (zodat burgers beter weten waar zij terecht kunnen voor welke diensten) aan bod. Gemengde Commissies met gezaghebbende personen van binnen en buiten Den Haag zullen de Rijksbrede Takenanalyses uitvoeren. Minister De Graaf zendt uiterlijk in september a.s. een brief aan de Tweede Kamer waarin alle thema's van de Rijksbrede Takenanalyse worden toegelicht.

Naast de Rijksbrede Takenanalyse voeren de ministers ieder voor zich een Departementale Takenanalyse uit. Vijf onafhankelijke visitatiecommissies gaan die departementale analyses kritisch bekijken en van commentaar voorzien. De uitkomsten van zowel de Departementale als de Rijksbrede analyses worden in het voorjaar van 2005 bekend en zullen leiden tot vervolgstappen. Die besluitvorming kan gericht zijn op afstoten van bepaalde taken, overgaan op andere sturingsmechanismen of op een andere ordening van verantwoordelijkheden van ministers en van onderdelen van de ambtelijke organisatie. De uitkomsten van de takenanalyse zullen ook richting geven aan het herontwerp van de rijksdienst die vanaf het voorjaar 2005 tot het voorjaar 2006 gepland staat.

Dit staat in de eerste voortgangsrapportage die minister De Graaf vandaag over het actieprogramma Andere Overheid aan de Tweede Kamer stuurt. Daarin schrijft De Graaf dat hij blij is te constateren dat die Andere Overheid leeft. Het programma beslaat een groot aantal activiteiten die in een krappe tijdspanne in gang zijn gezet. Vooral met de verbetering van de dienstverlening aan burgers door middel van de introductie van het BurgerServiceNummer en het verder ontsluiten van de elektronische overheid zijn belangrijke stappen. Tenslotte prijst minister de Graaf in zijn brief de gemeenten en provincies die zelf de handschoen hebben opgepakt om te komen tot een beter presterende overheid. Rijk, provincies en gemeenten gaan een vitale coalitie aan om een 'Andere Overheid' te realiseren.


---

Noot voor de redactie,