Den Haag, 13 juli 2004

Vragen van de leden Heemskerk en Wolfsen (beiden PvdA) aan de ministers van Financiën en Justitie

over boiler rooms

1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving rondom boiler rooms, d.w.z. illegale

effecteninstellingen die aandelen en opties verkopen via agressieve telefonische colportage?

2. Deelt u de mening van het Financieel Expertise Centrum dat boiler rooms zich bezondigen aan oplichtingspraktijken en deze een ernstige bedreiging vormen voor het vertrouwen in de financiële sector ?

3. Is het juist dat er honderden illegale aanbieders zijn, die voor enkele honderden miljoenen euro s aan fraude zouden hebben gepleegd? Is de omvang hiervan toegenomen de afgelopen jaren?

4. Wanneer wordt het rapport van het FEC naar de Kamer gezonden? Wilt u bij de aanbieding tevens melden op welke wijze u uitvoering gaat geven aan de aanbevelingen?

5. Hoe verklaart u het feit dat het kennelijk simpel blijkt te zijn voor deze aanbieders om zich te onttrekken aan bestaande wet- en regelgeving?

6. Deelt u de mening dat AFM en DNB bankrekeningen van deze illegale effecteninstellingen moeten kunnen bevriezen? Deelt u de mening dat de wetgeving aangepast moet worden, zodat de toezichthouders de beleggers sneller in het openbaar kunnen waarschuwen? Zouden accountants een belangrijkere rol moeten spelen bij het toezicht op effecteninstellingen? Deelt u de mening dat de wetgeving aangepast moet worden, zodat er een verbod op cold calling komt?

7. Is het juist dat de AFM nu jaarlijks maar acht keer aangifte doet tegen aanbieders van illegale effecten? Waarom gebeurt dat zo weinig? Indien dit vaker gebeurt, heeft het OM dan voldoende capaciteit om de aangiftes in behandeling te nemen? Zo ja, waarom gebeurde dat dan niet eerder? Zo nee, waarom niet en hoe gaat u bevorderen dat deze capaciteit er wel komt?

8. Is het juist dat de waarschuwingen van de AFM slechts een klein deel van de beleggers bereiken? Hoe kan bevorderd worden dat het bereik en de effectiviteit van de waarschuwingen van de AFM veel groter wordt?

Trouw, 6 juli 2004