Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM1

CO2 uitstoot in goederenvervoer omlaag

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat kent drie miljoen euro subsidie toe aan 27 projecten die de uitstoot van CO2 in het Nederlandse goederenvervoer terugdringen. De projecten reduceren jaarlijks ruim 47 duizend ton CO2 en dragen hiermee bij aan het halen van de Nederlandse klimaatdoelstelling voor de komende jaren. Het bedrijfsleven investeert zelf 73 miljoen euro om deze CO2-reductie te bereiken.

Bedrijven konden van november 2003 tot en met half februari 2004 projectvoorstellen indienen voor het subsidieprogramma CO2-reductie goederenvervoer. Alleen projecten die jaarlijks meer dan 75 ton CO2-reductie opleveren kwamen voor het programma in aanmerking. De met subsidie gehonoreerde projecten dragen op verschillende manieren bij aan CO2-reductie. Investeringen in duurzame technologieën leveren bij ruim driekwart van de projecten een afname van de CO2-emissie op. Opvallend zijn de vele initiatieven op het gebied van de zogenoemde modal shift, waarbij goederen die normaal gesproken via de weg worden vervoerd hun eindbestemming gedeeltelijk ook via het water of het spoor bereiken. Hierdoor neemt het wegtransport van goederen binnen Europa aanzienlijk af. De aanpassing van spoorterminals of het gebruik van een nieuw type container die geschikt is voor gecombineerd vervoer, zijn hier voorbeelden van.

De binnenvaartsector heeft veel projecten ingediend die brandstof en dus CO2 besparen, zoals bijvoorbeeld een verbeterde stroomlijning van schepen of een verlaging van het gewicht door de toepassing van lichtere metalen. De kustvaart heeft met name projecten ingediend die de aansluiting van transport over zee naar vervoer over land aanzienlijk verbeteren. Ook is subsidie verleend aan een biodieselproject dat koolzaadolie introduceert als brandstof voor het goederentransport, als alternatief voor gewone dieselbrandstof.

Veel belangstelling
Uit de vele projecten die zijn ingediend kan worden opgemaakt dat de vervoersector op dit moment veel belangstelling heeft voor andere manieren van transport en milieuvriendelijker transport. Een aantal interessante voorstellen moest worden afgewezen omdat deze projecten nog teveel in de voorbereidingsfase verkeerden. Een belangrijk gevolg van het subsidieprogramma is dat er veel samenwerkingsverbanden tot stand zijn gekomen waarin verschillende vervoerders gezamenlijk naar oplossingen zoeken om het aantal wegkilometers te verminderen.

Het subsidieprogramma CO2-reductie goederenvervoer De sector verkeer en vervoer draagt voor circa 20 procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. In 1997 is in Kyoto afgesproken om de uitstoot van CO2 in Nederland met 6 procent te reduceren ten opzichte van de uitstoot in 1990. In dit kader heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de subsidieregeling CO2-reductie Verkeer en Vervoer opgesteld, waaronder ook het programma CO2-reductie goederenvervoer valt. SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken verzorgt de uitvoering van de regeling.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over SenterNovem en het programma CO2-reductie goederenvervoer
kijk dan op www.co2-reductie.nl. Wilt u meer weten over de andere regelingen die SenterNovem uitvoert, kijk dan op www.senternovem.nl. Op werkdagen kunt u tijdens kantooruren ook contact opnemen met de adviseurs van het programma CO2-reductie goederenvervoer van SenterNovem, telefoon (038) 455 33 47.

---


-
Noot voor de pers, niet bestemd voor publicatie: Een overzicht van de toegekende projecten met korte projectsamenvattingen is beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Remke van Berk of Belinda Katt, communicatie-adviseurs van SenterNovem, telefoon (038) 455 35 09 of met Murco Mijnlieff van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, telefoon (070) 351 70 45.

13 jul 04 11:15