Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
13 juli 2004
VROM werkt in snel tempo achterstanden weg

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft de afgelopen maanden meer dan de helft van de implementatie achterstanden weggewerkt. Eind maart waren er nog 15 Europese richtlijnen niet omgezet in Nederlandse wetgeving, inmiddels zijn deze achterstanden teruggebracht tot 6. Voor deze richtlijnen voldoet Nederland al aan de eisen, maar is er sprake van een procedurele vertraging.

De 6 Europese richtlijnen hebben betrekking op: emissies door grote stookinstallaties, straling van natuurlijke bronnen, plafonds voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen, grenswaarden voor benzeen en koolmonoxide, ozon in de lucht en emissiehandel. Het ministerie van VROM werkt er hard aan om ook deze richtlijnen zo spoedig mogelijk om te zetten in Nederlandse wetgeving. Naar verwachting zullen deze achterstanden binnen een half jaar zijn weggewerkt. Volgens staatssecretaris Van Geel was het uiteraard beter geweest als alle achterstanden al aan het begin van het voorzitterschap waren weggewerkt. "Gelukkig zijn de afgelopen tijd de grootste achterstanden ingehaald. In die gevallen waar dat nog niet is gebeurd ondervindt het milieu in ieder geval geen schade, want het tijdig halen van de milieunormen staat niet ter discussie", aldus Van Geel.

Voor de 6 Europese richtlijnen die nog niet in nationale wetgeving zijn omgezet lopen er inmiddels inbreukprocedures. In verband met het wegwerken van de achterstanden is een aantal inbreukprocedures ingetrokken. Ook meldde de Europese Commissie dat zij Nederland voor het Hof wil dagen, omdat de Europese regelgeving voor zwavelvrije brandstoffen niet op tijd in Nederlandse wetgeving is omgezet. Inmiddels is dit probleem opgelost. Op dit moment is er al zwavelvrije benzine op de markt. Het aanbod van zwavelvrije diesel wordt per 2005 bevorderd. Per 2009 wordt benzine en diesel met zwavel verboden (publicatie Staatsblad: 15/6/04). Daarmee heeft Nederland uitvoering gegeven aan de Europese regels voor zwavelvrije brandstoffen. Volgens staatssecretaris Van Geel wordt daarmee de gang naar het Europese Hof overbodig.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18188 )