Intentia introduceert software voor strategische planning

Model Service, onderdeel van IKEA, zet Opportunity Analyzer in voor het identificeren en sturen van business performance doelstellingen

Amersfoort, 13 juli 2004 - Intentia, leverancier van bedrijfsapplicaties, heeft een nieuwe toepassing ontwikkeld voor strategisch Enterprise Performance Management. Hiermee kunnen CEO's, CFO's en andere topmanagers praktische performancedoelstellingen vastleggen en meetbaar maken. Tegelijkertijd kunnen ze met de nieuwe toepassing vooraf van elk project de kwantificeerbare financiële en niet-financiële baten identificeren, voordat ze investeringen toewijzen aan bepaalde verbeteringstrajecten.

Opportunity Analyzer maakt deel uit van Intentia's Enterprise Performance Management-methodologie, voor het verbeteren van bedrijfsprocessen en -prestaties. Een complete review van de bedrijfsprocessen kan binnen vier tot zes weken worden afgerond. De nieuwe toepassing kan gebruikt worden in combinatie met elk enterprise-systeem.

Opportunity Analyzer is ontwikkeld voor een aantal specifieke industrieën zoals de levensmiddelensector, mode, distributie en groothandel, service en complexe productie. De software adresseert de belangrijkste aandachtspunten van de senior manager, zoals het kwantificeren van potentiële winst, het selecteren van de meest rendabele initiatieven, het afstemmen van initiatieven voor het verbeteren van strategische doelstellingen en het benchmarken van 'best practices'. Het uiteindelijke doel is het realiseren van financiële en niet-financiële doelstellingen.

Opportunity Analyzer zet strategische doelstellingen om in operationele en vertoont hiermee grote gelijkenissen met strategieën uitgewerkt door een balanced scorecard of vergelijkbare methodes. Opportunity Analyzer suggereert zowel best practices als industriespecifieke Key Performance Indicators voor de bedrijfsprocessen die afgemeten moeten worden en die noodzakelijk zijn om de gewenste resultaten te boeken.

Zo krijgt een bedrijf dat de opbrengst per geïnvesteerde euro wil opvoeren van 15 naar 20 cent, een aanbeveling van de Opportunity Analyzer, bijvoorbeeld voor het reduceren van voorraden of kosten tot een vooraf bepaald niveau. Door het toekennen van Process Driven Profitability-scores (PDP) kan het systeem aangeven welke maatregelen eerder investeringen verdienen dan andere. PDP is de netto marge vermenigvuldigd met de omloopsnelheid van de investeringen. Hoe hoger de PDP, hoe hoger de gerealiseerde opbrengst binnen een bepaalde periode zal zijn.

Eerste gebruiker
Eén van de eerste klanten van Intentia's Enterprise Performance Management-toepassing is Model Service, onderdeel van IKEA. Dennis Larsson, procesbeheerder MDC (Manage and Develop the Company) bij Model Service: "Met Opportunity Analyzer kunnen we in kaart brengen hoe best practises en nieuwe enterprise software onze processen kunnen verbeteren. De software zorgt ervoor dat we de verschillende effecten van dergelijke verbeteringscenario's helder krijgen. Opportunity Analyzer heeft onze doelstellingen gedefinieerd in duidelijke en concrete targets."

Het Amerikaanse analistenbureau ARC heeft de Opportunity Analyzer uitgeroepen tot de beste softwaretoepassing van het afgelopen jaar. "De Opportunity Analyzer is niet alleen een prima tool voor CFO's en controllers maar ook voor proceseigenaren, CEO's en business unit managers die mede verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsresultaten. Het toevoegen van best practices aan de EPM is een echte innovatie die aan kracht zal winnen wanneer de feedback van gebruikers in toekomstige releases zal worden opgenomen."

Opportunity Analyzer is een expertsysteem dat standaard al de nodige praktische ervaring en kennis heeft ingebouwd, maar verder blijft leren. Het systeem hanteert een top down benadering, heeft een hoog detailniveau en kan kosten toewijzen aan individuele activiteiten. Opportunity Analyzer toont aan hoe elke verbeterde procesactiviteit bijdraagt tot strategische doelstellingen. Dit sluit aan bij Intentia's Perfect Partnership benadering, waarbij Intentia de klant en zijn business centraal stelt en wenst bij te dragen tot zijn succes op lange termijn.

Over Intentia
Intentia ontwikkelt en implementeert Movex collaboration-applicaties. De complete Movex-suite omvat applicaties voor ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), SCM (Supply Chain Relationship Management), BPM (Business Performance Measurement), e-business en VCC (Value Chain Collaboration). Deze applicaties kunnen afzonderlijk of als totale suite worden geïmplementeerd. Naast ontwikkeling en implementatie neemt Intentia tevens het onderhoud van Movex op zich, wat betekent dat klanten zowel voor, tijdens als na de implementatie één aanspreekpunt hebben. Intentia telt wereldwijd meer dan 3000 werknemers en heeft ruim 3500 klanten in productie-, distributie- en onderhoudsbedrijven in diverse sectoren. Intentia heeft vestigingen in ruim 40 landen en staat genoteerd aan de Stockholm Stock Exchange (XSSE) onder het symbool INT B. Kijk voor meer informatie op www.intentia.com