Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
informatie
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE Utrecht                            |
|                                  |Telefoon: (030) 286 1132                   |
|                                  |Fax: (030) 286 1143                        |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

13 juli 2004

1. Europees geld voor Industriehaven
Door aanleg van nieuwe kades en door een extra fundering van de toegangsbrug is het mogelijk de Industriehaven in de Schepenbuurt te verdiepen, zodat de haven toegankelijk wordt voor grotere schepen. Het gebruik van de haven krijgt zo een stimulans, wat ten goede komt aan de Utrechtse economie. Het college heeft daarom besloten E 800.000 beschikbaar te stellen uit de zogeheten Doelstelling 2 gelden.
Utrecht neemt deel aan dit Doelstelling 2 programma, dat gefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), met een deelprogramma in de Westflank van Utrecht. Projecten die gericht zijn op onder andere het verbeteren van de fysieke omgeving en het bevorderen van de bedrijvigheid komen hiervoor in aanmerking.
In mei heeft het college al besloten een bedrag van E 4,8 miljoen te bestemmen voor dit project, gefinancierd uit de zogeheten Oldenborggelden, waarmee investeringen in de openbare ruimte naar voren gehaald kunnen worden.

2. Velvergunningen
Het college heeft besloten goedkeuring te geven aan het kappen van 43 esdoorns in de Duurstedelaan (Utrecht-Zuid). De gezondheidstoestand van deze bomen is matig tot slecht, zo is gebleken uit twee onderzoeken. Voor 9 van de 43 bomen is overigens geen velvergunning nodig. Ter compensatie plant de gemeente in goed overleg met de bewoners van de Duurstedelaan 44 nieuwe bomen.

Aan weerszijden van de Offerhausweg, tussen de Merkesstraat en de Biltsestraatweg in Utrecht-Oost, staan 91 populieren. De kwaliteit van deze bomen is zo slecht dat de veiligheid voor passanten niet langer te garanderen is. Het college heeft daarom besloten voor deze bomen een velvergunning af te geven. 60 bomen zullen in het najaar gekapt worden, de overige in het voorjaar van 2005.
Ter compensatie plant de gemeente 60 nieuwe eiken. De platanen aan de Offerhausweg blijven staan. Tijdens de kap van de populieren worden ze beschermd. Tegelijkertijd wordt de Offerhausweg opnieuw bestraat en heringericht.

Het college heeft ten slotte besloten goedkeuring te geven aan de kap van 642 bomen tussen de rijksweg A2 en de weg Hogeweide (Leidsche Rijn). Zoals bekend zal de A2 worden verplaatst. Hiervoor past de gemeente de zogeheten "DoDo-constructie" toe (dicht-open-dicht-open). Dit houdt in dat een deel van de A2 een tunnel wordt en een deel open blijft. Het is daarvoor nodig wanden te plaatsen van circa 8 meter hoog, die vanaf de bovenkant van de wand tussen 160 en 180 meter in het landschap aflopen. In deze wand komt in de toekomst deels bebouwing, parkachtig landschap, groenvoorziening of fietspad.
Ter compensatie plant de gemeente in het woningbouwgebied "G" in Leidsche Rijn nieuwe bomen. Dit zal echter pas tijdens de ontwikkeling van deze wijk (van circa 2008 tot 2010) gebeuren. Daarnaast komen nieuwe bomen in het Binnenhof in het Leidsche Rijn Park.

3. Bezuinigingen nodig op maatwerk consultatiebureaus
Het college heeft besloten dat op korte termijn bezuinigingsmaatregelen moeten worden genomen bij de consultatiebureaus van Thuiszorg Stad Utrecht en WeideSticht, die de jeugdgezondheidszorg voor de kinderen van 0-4 jaar verzorgen. Het basisaanbod dat de consultatiebureaus op grond van wettelijke regels moeten leveren, blijft overeind. Dit betreft de zorg die voor alle kinderen in Nederland hetzelfde is. Ook is aandacht voor kinderen die extra risico lopen gewaarborgd. De bezuinigingen betreffen een aantal extra activiteiten, het zogeheten maatwerk.

De bezuinigingsmaatregelen zijn nodig om de begrotingen van de thuiszorgorganisaties per 1 januari 2005 terug te dringen om zo het basisaanbod overeind te kunnen houden. Deze tekorten zijn grotendeels het gevolg van de nieuwe financieringssystematiek die sinds 1 januari 2003 door de landelijke overheid is ingevoerd. Daarin wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat in de gemeente Utrecht door de bouw van Leidsche Rijn veel jonge kinderen (komen) wonen. De gemeente heeft hiervan melding gemaakt bij het ministerie van VWS.

De GG&GD, die de Jeugdgezondheidszorg voor 4-19 jarigen uitvoert, zal in het kader van de bezuinigingen een deel van haar activiteiten ook gaan inzetten voor de jonge kinderen. Inmiddels is ook VWS op de hoogte gesteld van het collegebesluit.


---- --