Burger heeft vertrouwen in eerlijke behandeling rechtszaak
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 12-07-2004

Gemiddeld genomen vertrouwen burgers op een eerlijke behandeling als men naar de rechter stapt, vindt men rechtbanken een belangrijk hulpmiddel voor het afdwingen van rechten, en vindt men rechters betrouwbaar en eerlijk. Opmerkelijk is wel dat relatief veel burgers van oordeel zijn dat de rechtspraak niet hetzelfde werkt voor arm en rijk.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Geschilbeslechtingsdelta 2003' dat minister Donner van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek is uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Voor het onderzoek zijn ruim 3.500 Nederlanders ondervraagd.

Ruime voldoende
Duidelijk is dat de respondenten gemiddeld genomen een behoorlijk belang toekennen aan de rechtspraak wanneer het gaat om het afdwingen van de eigen rechten, en daarbij een behoorlijk vertrouwen hebben in een eerlijke behandeling. Minder dan 10 procent van de respondenten is het `oneens' of `helemaal oneens' met de stelling dat rechters eerlijk en betrouwbaar zijn. Tegelijk kan worden vastgesteld dat de categorie `helemaal eens' ook matig is gevuld, zodat de gemiddelde score uitkomt op een ruime voldoende.

Gang naar de rechter dure aangelegenheid
Gevraagd of het rechtssysteem voor iedereen gelijk werkt, ongeacht of men arm of rijk is, antwoordt nog geen 30 procent van de respondenten bevestigend en ruim 40 procent ontkennend. De gemiddelde score is niet echt voldoende te noemen. Volgens de onderzoekers wordt de score mogelijk beïnvloed door een ongunstig oordeel over de werking van het strafrecht; bekend is dat burgers, wanneer hen wordt gevraagd om een oordeel over het werk van rechters, in eerste instantie aan strafzaken denken. Maar de verklaring zou ook kunnen liggen in een breed gedeelde mening dat het beroep op de advocatuur en de gang naar de rechter een dure aangelegenheid vormen en dat die kosten een substantiële barrière vormen voor de lagere inkomensgroepen. Daardoor zouden mensen met een goed gevulde portemonnee beter in staat zijn om hun belangen tot gelding te brengen.

Cijfers komen overeen met andere onderzoeken
De cijfers over het vertrouwen in de rechtspraak komen overeen met resultaten van andere bevolkingsonderzoeken. Het SCP heeft onlangs gegevens uit diverse studies naast elkaar gezet (Dekker e.a., 2004). Daaruit blijkt dat de laatste jaren ongeveer 60 procent van de burgers vindt dat Nederlandse rechters hun werk goed doen. Afhankelijk van het onderzoek en de vraagstelling zegt rond de 50 of 60 procent van de Nederlanders vertrouwen te hebben in het nationale rechtssysteem. In vergelijking met andere Europese landen scoort Nederland redelijk; het vertrouwen ligt op een vergelijkbaar niveau als in Groot-Brittannië.

`Ervaringsdeskundigen' oordelen negatiever
Opvallend tot slot is dat degenen die in de afgelopen vijf jaar daadwerkelijk juridische problemen hebben ondervonden, minder vertrouwen hebben in een eerlijke en voor iedereen gelijke behandeling. Ook zijn ze er minder van overtuigd dat rechtbanken een belangrijk hulpmiddel zijn bij het afdwingen van rechten. Kortom, juist diegenen die de juridische voorzieningen nodig hadden en zich van meer dichtbij een oordeel hebben kunnen en moeten vormen, zijn het minst positief.

Het rapport is na te lezen op www.wodc.nl.