NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN
http://www.advocatenorde.nl


Persbericht

13 juli 2004

Eerste reactie op WODC-rapport

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft met belangstelling kennis genomen van het WODC-rapport 'Geschillenbeslechtingsdelta 2003'. Het rapport, dat nog nader bestudeerd zal worden, bevat waardevolle empirische informatie over het verloop en de afloop van juridische geschillen van burgers.
Belangrijke conclusie uit het rapport is dat mensen vaak in staat zijn om hun juridische problemen zelf op te lossen en dat slechts een klein gedeelte van de juridische problemen (4%) uiteindelijk wordt beëindigd met een gerechtelijke beslissing. Andere conclusie is dat de respondenten 'over het algemeen gunstig oordelen over de juridische voorzieningen waar ze gebruik van hebben gemaakt'. Die voorzieningen worden aangeboden door achtereenvolgens de vakbond (11%), de advocatuur (11%), de politie (9%), Bureaus Rechtshulp (7%) en rechtsbijstandverzekering (6%). Ook bij niet juridische instanties, zoals maatschappelijk werk, wordt met enige regelmaat om hulp gevraagd.
Minder positief is dat veel respondenten (68,5%) vinden dat advocaten te veel geld vragen voor hun dienstverlening. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de juridische dienstverlening goed wordt beoordeeld: op een schaal van 1 tot 5 komt het gemiddeld oordeel uit op 3,9. De variatie loopt van een 3,4 voor de politie tot een 4,2 voor advocaten en een 4,3 voor rechtskundig adviseurs. Voor zover respondenten spijt hebben, is dat niet omdat ze een advocaat of andere deskundige hebben ingeschakeld, maar juist omdat ze dat hebben nagelaten, aldus het WODC.
Minister Donner kondigt in zijn begleidende brief aan dat hij het rapport zal betrekken bij de notitie die hij zal opstellen naar aanleiding van de motie-De Vries. De Orde wacht de notitie met belangstelling af.

Einde bericht

Voor informatie kunt u bellen met Hanneke Siegert, bestuurssecretaris, telefoonnummer 070 335 35 95.