WEBER SHANDWICK

Nederlandse automobilisten lopen risico op motorpech

145.000 nederlandse automobilisten lopen risico op motorpech door laag

oliepeil

Aan de vooravond van de zomeruittocht maakt ExxonMobil de resultaten bekend van een onderzoek onder Europese automobilisten.

Breda, 13 juli 2004 De kans is groot dat vandaag meer dan 145.000 automobilisten in Nederland in een auto met een te laag motoroliepeil stappen, zo blijkt uit een Europees onderzoek onder automobilisten. Het onderzoek werd in opdracht van dochterondernemingen van ExxonMobil in België, Nederland, Duitsland en Italië uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Synovate.

De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat maar liefst 56% van de ondervraagde Europese automobilisten met een te laag oliepeil rijdt. Zij lopen hierdoor niet alleen het risico om met motorpech aan de kant van de weg te komen staan, maar kunnen daarnaast ook te maken krijgen met hoge reparatiekosten.

Net voor de zomervakantie benadrukken de resultaten van het onderzoek nog eens het belang van goed onderhoud aan de motor. De kans dat vakantiegangers tijdens hun autovakantie langs een autosnelweg stranden door een te laag oliepeil is namelijk zeer reëel. Verder rijden met een motor zonder olie, kan de motor ernstig beschadigen. De reparatiekosten kunnen in dat geval al snel oplopen tot 2000 euro.

Het onderzoek geeft duidelijk aan dat Nederlandse automobilisten regelmatiger het oliepeil in hun auto zouden moeten controleren en verhogen. Automobilisten kunnen deze controle heel eenvoudig zelf uitvoeren of dit aan hun garage vragen, wanneer ze hun auto inleveren voor een onderhoudsbeurt. Deze zijn ook gespecialiseerd in het selecteren van de efficiëntste motorolie voor elk type auto.

Het belang van een regelmatige controle van het oliepeil neemt door de ontwikkelingen van de motortechnologie alleen maar toe. Doordat het verschil tussen het minimale en maximale oliepeil in een moderne auto soms nauwelijks een liter is, wordt het 'gevaarlijke' punt relatief snel bereikt. Aangezien de frequentie van onderhoudsbeurten van auto's jaarlijks afneemt, is het voor automobilisten van cruciaal belang dat zij het oliepeil regelmatig controleren.

Het onderzoek toont niet alleen aan dat 145.000 Nederlandse automobilisten met een te laag oliepeil rijden, maar ook dat bij nog eens 798.600 auto's het oliepeil zich maar net boven het minimale niveau bevindt. Deze bestuurders lopen het risico om ongemerkt in de te laag-categorie te belanden. Bovendien stellen zij de efficiëntie van hun motor zwaar op de proef, doordat bij een laag oliepeil de motor zwaarder wordt belast. Als gevolg daarvan daalt het effectief vermogen van de motor. Uiteindelijk zal de auto moeilijker starten en minder lang meegaan.

Andere belangrijke conclusies van het onderzoek zijn:

22)30% van de Nederlandse automobilisten vult het oliepeil van hun auto nooit aan, terwijl dit idealiter om de 1500 kilometer dient te gebeuren.
23 Niemand van de ondervraagde Nederlandse automobilisten dacht dat het oliepeil in de motor te laag was, terwijl in een flink aantal gevallen juist sprake was van een gevaarlijk laag peil. Bijna driekwart van de ondervraagde Nederlanders rijdt met een auto die meer dan twee jaar oud is. Auto's worden dus langer gebruikt. Dit toont aan dat het onderhoud aan de motor, waaronder het bijvullen van olie, steeds belangrijker wordt.

Klanten vertrouwen al meer dan 130 jaar op de kwaliteitssmeermiddelen en onderhoudsproducten van Esso en Mobil. Deze producten worden verkocht in 200 landen en zijn verkrijgbaar in de automobiel-, de commerciële en de industriële sector en bij alle Esso-tankstations.