Universiteit van Amsterdam

Personalia

Hessel Lindenbergh nieuw lid Raad van Toezicht UvA

Ir. J.H.M. Lindenbergh is per 1 mei 2004 voor een periode van vier jaar benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij volgt mr. R.J.A. de Lange op, die sinds 1 mei 2000 lid was van de Raad van Toezicht van de UvA.

Hessel Lindenbergh (1943) studeerde Technische Natuurkunde in Delft en vervolgens Bedrijfskunde in Rotterdam. Hij was onder meer werkzaam bij Philips Electrologica Nederland B.V. (1971-1972) en de ABN Bank (1972-1983). Van 1983 tot september 2002 bekleedde Lindenbergh verschillende bestuursfuncties bij de NMB, later ING. In 1992 werd hij benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van ING Bank N.V. en in 1995 tot lid van de Raad van Bestuur van de ING Groep en ING Verzekeringen N.V. Deze functies heeft hij vervuld tot zijn pensionering op 1 juli 2003. Daarnaast bekleedde Lindenbergh commissariaten bij verschillende onderdelen van ING en externe bestuursfuncties bij diverse organisaties. Zo was hij onder meer lid van de Raad van Toezicht van de TU Delft. Tegenwoordig vervult Lindenbergh commissariaten en bestuursfuncties bij onder andere Deutsche Börse AG, Boer & Croon Strategy and Management Group, DHV Holding, Gamma Holding N.V., Koninklijke Numico N.V. en NIB Capital N.V.

De Raad van Toezicht van de UvA bestaat verder uit prof. dr. N.A.M. Urbanus (voorzitter), mw. drs. J.P. Rijsdijk en drs. C.G.G. Spaan. De raad benoemt de leden van het College van Bestuur en ziet toe op het universitaire beleid op hoofdlijnen. De raad heeft geen uitvoerende bevoegdheden en is te vergelijken met de Raad van Commissarissen in het Nederlandse bedrijfsleven. Voor het instellingsplan, de begroting en het jaarverslag is goedkeuring door de Raad van Toezicht vereist. De leden van de raad worden door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor ten hoogste vier jaar benoemd. Zij zijn verantwoording schuldig aan de minister.



Universiteit van Amsterdam