---

Nieuwsberichten
---

OM besluit marinier Erik O. te vervolgen

13-7-2004 13:38:00

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft dinsdag (13 juli) laten weten marinier Erik O. te vervolgen in de zaak betreffende het schietincident van 27 december 2003 in Irak. De marinier wordt verweten dat hij door het lossen van een schot in de richting van een groep Irakezen, de dienstvoorschriften heeft overtreden zoals die gelden voor de Nederlandse militairen in Irak.

Volgens het Openbaar Ministerie is daardoor iemand gedood en is er levensgevaar voor mensen te duchten geweest. Dit is een militair delict strafbaar gesteld in het Wetboek van Militair Strafrecht (136 WMsr). Subsidiair wordt de verdachte dood door schuld verweten. Het Openbaar Ministerie wil de marinier op 27 september voor de meervoudige militaire kamer van de Arnhemse rechtbank brengen.

In een reactie liet minister van Defensie Henk Kamp weten dat hij "zich niet wil uitlaten over de zaak Erik O. Het OM doet haar werk en het wachten is nu op de uitspraak van de rechter. In algemene zin kan ik wel zeggen trots te zijn op hetgeen de Nederlandse militairen in het buitenland onder moeilijke omstandigheden presteren. Hun optreden is beslist, beheerst en correct. Zo doen zij hun best voor de bevolking in de inzetgebieden. Over ons optreden zijn wij steeds bereid verantwoording af te leggen."

Volgens het OM was Erik O. "op 27 december 2003 in Irak aanwezig bij de berging van een van een vrachtauto gevallen legercontainer. Op een afstand van circa 100 meter bevond zich een groep Irakezen. De verdachte heeft een waarschuwingsschot in de lucht gelost en vervolgens het tweede (tenlastegelegde) schot afgevuurd".

Nieuws Nieuwsberichten