Terugvordering restituties, destijds verleend op Brits rundvlees
Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 13-07-2004

Een vleesexporteur heeft restitutie ontvangen voor de uitvoer uit de EU van als Belgisch aangeduid rundvlees. Het Productschap Vee en Vlees heeft evenwel later geoordeeld dat sprake was van Brits vlees. Omdat het in de relevante periode in verband met BSE-risico's verboden was Brits rundvlees uit te voeren, heeft het Productschap onder meer de restitutie teruggevorderd en een sanctie van 200% opgelegd. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 3 miljoen Euro.

Het College heeft bij uitspraak van 7 juli 2004 geoordeeld dat de processtukken voldoende aannemelijk maken dat sprake was Brits rundvlees, dat via de Iers republiek naar België is doorgevoerd.

Voor het opleggen van een sanctie van 200% is vereist dat de exporteur als leverancier opzettelijk onjuiste gegevens heeft verstrekt. Het College heeft geoordeeld dat dit voor zendingen op en na 17 januari 1997 het geval was. Uit verklaringen van een medewerker van de exporteur blijkt dat deze medewerker in ieder geval op deze datum wist dat het om Brits vlees ging. Het College heeft deze wetenschap aan de exporteur als rechtspersoon toegerekend. Voor de periode vóór 17 januari 1997 had het Productschap moeten volstaan met het opleggen van de lagere sanctie van 50%.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ1048

Zie het origineel