ABU

Uitzendbranche maakt werk van reïntegratie WAOers (13-7-2004)

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) vindt dat er meer aandacht moet zijn voor uitzendkrachten in de WAO. De brancheorganisatie onderzoekt om die reden met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV en de bonden (CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie) met welke maatregelen uitzendkrachten de WAO kunnen verlaten. Getracht wordt om voor het eind van dit jaar een aantal concrete projecten toe te kunnen voegen aan het arboconvenant uitzendbranche.

Tot op heden is er geen extra aandacht voor de groep uitzendkrachten die afhankelijk is van de WAO. Het gaat om 44.000 uitzendkrachten, van wie de meesten tussen de 25 en 40 jaar. Deze groep is in het verleden ontstaan, is relatief groot en bestaat uit veelal jonge mensen met psychische problemen. Door de focus van de branche te richten op de huidige WAO'ers wordt hun de mogelijkheid gegeven te reïntegreren en de afhankelijkheid van een uitkering te verkleinen.

De ABU vindt het van groot belang dat er specifiek voor deze groep mensen nieuw beleid wordt ontwikkeld. Tot op heden ligt de focus met name op het terugdringen van het ziekteverzuim en de instroom in de WAO. Nu deze aanpak succesvol lijkt, moeten ook de zittende WAO'ers kansen krijgen weer aan de slag te gaan.

Maatregelen die uit de gesprekken met het ministerie, UWV en de bonden volgen, zullen naar alle waarschijnlijkheid eind dit jaar ingevoegd worden in het arboconvenant. Daartoe is reeds een intentieverklaring ondertekend.