Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Rijk versnelt aanpak wateroverlast in Brabant met 14,5 miljoen euro

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat kent in totaal E 14,5 miljoen subsidie toe aan Brabant voor een versnelde aanpak van wateroverlast. Circa E 9,5 miljoen gaat naar de Brabantse waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta om de aanpak van regionale wateroverlast in hun stroomgebieden te versnellen. De gemeenten Deurne, Bernheze, Halderberge, Zundert, Breda en Eindhoven krijgen circa E 5 miljoen om de wateroverlast binnen hun gemeente op te lossen. De subsidieregeling is een onderdeel van het Nationaal Bestuursakkoord Water, waarin het Rijk, de provincies, waterschappen en gemeenten met elkaar hebben afgesproken de regionale wateroverlast aan te pakken.

Subsidie krijgen die projecten die op 1 april zijn ingediend en voldoen aan de wettelijke eisen en bijdragen aan de bestrijding van regionale wateroverlast. Zij moeten passen binnen het provinciale ruimtelijke beleid, zoals reconstructie- en revitaliseringplannen. Ook moeten ze uitgewerkt zijn volgens het drietrapssysteem: eerst vasthouden, dan bergen en vervolgens indien nodig afvoeren.
Voorbeelden van maatregelen die wateroverlast bestrijden zijn het vasthouden van water in sloten, hermeanderen van beken en de aanleg van waterbergingsgebieden in het landelijk gebied. In stedelijke gebieden kan wateroverlast worden bestreden door bijvoorbeeld het scheiden van schoon en vuil rioolwater en te combineren met het infiltreren van het schone water in de bodem en de aanleg van waterpartijen voor waterberging. De eerste projecten zullen binnen een half jaar starten.