Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Bescherming grondwater

Ruim vijftig Brabantse gemeenten pakken ongezuiverde lozingen aan

Op dit moment hebben al vijftig van de 68 gemeenten in Brabant hun ongezuiverde lozingen in het buitengebied gesaneerd, of hebben een plan van aanpak hiervoor opgesteld. Hierbij gaat het om in totaal 3000 lozingen. Daarnaast liggen er nog subsidieaanvragen van gemeenten voor de aanpak van nog eens 3000 lozingen. Volgens prognoses resteren er in Brabant aan het eind van dit jaar nog 4000 ongezuiverde lozingen. Gemeenten kunnen nog tot eind van dit jaar subsidie aanvragen bij de provincie en het waterschap. Zij verzoeken dan de gemeenten dringend hun plan ruim vóór 31 december 2004 in te dienen bij het betreffende waterschap of de provincie.

Vanaf 1 januari 2005 is het lozen van ongezuiverd huishoudelijk afvalwater in de bodem of op oppervlaktewater verboden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inzameling van afvalwater, maar kunnen voor het buitengebied onder voorwaarden ontheffing van deze verantwoordelijkheid aanvragen. De provincie wil dat gemeenten zo veel mogelijk de inzameling van het afvalwater in het buitengebied op zich nemen, zodat niet elke individuele inwoner zelf voor zijn afvalwater een oplossing moet zoeken. Als er geen riolering wordt aangelegd kan dit door middel van een 'Individuele behandelingsinrichting voor afvalwater, een zogenaamde IBA.

Zorg van burgers overnemen
De gemeenten die kiezen voor die zogenoemde 'verbrede zorgplicht', nemen de zorg van de burger uit handen. In Oost-Brabant gebeurt dit, in die situaties waar geen riolering wordt aangelegd, in een gezamenlijke aanpak van waterschap en gemeenten. Het alternatief voor riolering, de IBA, wordt eigendom van de gemeente; het waterschap wordt verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. Uitgangspunt is hierbij het gelijkheidsbeginsel: de burger in het buitengebied met een IBA-systeem betaalt evenveel als de burgers die zijn aangesloten op de riolering. Zo kan het afvalwater van iedereen in het buitengebied, onafhankelijk van de technische voorziening (riolering of IBA), op een verantwoorde manier worden gezuiverd door de samenwerkende overheden. Ook het Rijk is voorstander van deze zogenoemde verbrede zorgplicht van gemeenten.

Stimulering
Het rijksbeleid voor de aanpak van ongezuiverde lozingen betekent dat in Brabant in totaal circa 10.000 ongezuiverde lozingen moeten worden opgeheven. Hiervoor heeft de provincie voor gemeenten een subsidieregeling van in totaal E 3,5 miljoen ingesteld. Ook kennen de waterschappen Aa en Maas, De Dommel en het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch subsidieregelingen voor gemeenten (in totaal ruim E 11 miljoen). Het bestuur van Waterschap Brabantse Delta heeft ook recent besloten om de verbrede zorgplicht in haar beheersgebied te stimuleren.

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel namen al in 2003 gezamenlijk met gemeenten het initiatief de verbrede zorgplicht ter hand te nemen. Deze Oost-Brabantse gemeenten hebben vrijwel unaniem de intentie uitgesproken te willen kiezen voor de verbrede zorgplicht en nauw samen te werken met de beide waterschappen. Ook de provincie heeft zich achter dit initiatief geschaard. Dit heeft geresulteerd in een coördinatieteam waarin vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen en provincie de uitvoering van de sanering met elkaar afstemmen. De gemeentelijke plannen van aanpak gecombineerd met de subsidieaanvragen, worden door de waterschappen en de provincie via één loket bediend.