Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Voortgangsrapportage sluiting tippelzone Amsterdam

13/07/2004 - Er bestaan geen harde gegevens over de vraag waar tippelaars en klanten, na sluiting van de Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg op 15 december 2003, naar toe zijn gegaan. Wel blijkt dat sluiting van de tippelzone niet heeft geleid tot een zichtbare verplaatsing van de straatprostitutie binnen Amsterdam. Hoewel niet valt uit te sluiten dat er op plaatsen incidenteel wordt getippeld, heeft de politie geen nieuwe structurele tippellocaties ontdekt. De huidige strikte politieaanpak waarbij direct wordt opgetreden tegen tippelprostitutie, blijft gehandhaafd. Ook klanten van tippelprostituees worden beboet. In de eerste vier maanden van 2004 zijn 366 prostituanten gepakt.

Dit blijkt uit de Voortgangsrapportage over de sluiting van de tippelzone waarmee het college van B&W vandaag heeft ingestemd.

De tippelprostitutie die nog wel wordt aangetroffen, komt voor rekening van de bekende groep verslaafde vrouwen rond het Centraal Station. Begin volgend jaar wordt het onderzoek naar de aard, omvang en zorgbehoefte van de verborgen prostitutie afgerond. Dan zal het college, zoals eerder aangekondigd, nadere zorgmaatregelen treffen voor straatprostituees. Voor langdurig verslaafde prostituees wordt gewerkt aan een nieuwe woon-zorgvoorziening.

Volgens de gemeente Utrecht werkt nu een aantal Amsterdamse prostituees op de Utrechtse tippelzone. Hierover wordt in G4-verband verder overleg gevoerd.

Over een half jaar volgt opnieuw een voortgangsverslag. Dan zal ook worden bekeken of de gemeente de bestaande infrastructuur op de tippelzone (momenteel in gebruik bij een auto- en motorrijschool) definitief zal ontmantelen. Het verslag zal na het reces worden behandeld in de Raadscommissies voor Openbare Orde en Veiligheid en voor Zorg.

Pb-138 Amsterdam, 13 juli 2004
Mirjam Otten 5522045

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml