Gemeente Dordrecht


40% van de Dordtenaren actief als vrijwilliger

35.000 tot 40.000 Dordtenaren zijn actief als vrijwilliger. De meesten zijn actief in de sportsector, in het onderwijs of bij een organisatie met een godsdienstig of levensbeschouwelijk doel. Veel vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat zij maatschappelijk betrokken zijn, anderen willen helpen of iets voor de eigen groep willen doen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoeksrapport over vrijwilligerswerk in Dordrecht dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

Redenen waarom mensen geen vrijwilligerswerk doen staan ook in het rapport. Belangrijke oorzaken zijn tijdgebrek wegens studie of werk, zorg of een andere vrijetijdsbesteding. Een groot deel van jong volwassenen geeft aan later wel aan de slag te willen gaan als vrijwilliger.

Dordrecht telt ongeveer 1050 organisaties die met vrijwilligers werken. De organisaties benoemen als de belangrijkste knelpunten, het vinden van voldoende vrijwilligers voor bestuursfuncties, de terugloop van leden en het werven van jonge leden. 85% van de organisaties is bekend met de Jaarlijkse vrijwilligersprijs, het feest en het lokale keurmerk voor vrijwilligersorganisaties, VORST.

Het onderzoek naar vrijwilligerswerk in Dordrecht is uitgevoerd door het Sociaal Geografisch Bureau van de gemeente Dordrecht. In het rapport staan de uitkomsten van een breed opgezet onderzoek naar de omvang en structuur van het vrijwilligerswerk in de stad. De gemeente Dordrecht heeft in 2003 het Gemeentecompliment, de landelijke prijs voor het beste vrijwilligersbeleid, gekregen. Om de kwaliteit van het vrijwilligersbeleid te waarborgen wordt het beleid binnenkort geëvalueerd. De uitkomsten van dit onderzoeksrapport worden daarbij betrokken.