Algemene Inspectiedienst (AID)

Overtredingen bij vervoer kalveren
Kerkrade, 13 juli 2004

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft op dinsdag 13 juli 2004 een Nederlands transportbedrijf op heterdaad betrapt bij het verzamelen van kalveren. De kalveren werden vanuit andere veewagens in zijn wagen overgeladen. Dit overladen vond plaats op een bedrijf in de buurt van Liempde.

Vanwege het gevaar voor besmettelijke dierziekten is het transport van vee gebonden aan strenge regels voor het ontsmetten en reinigen van het transportmiddel. Zo mag vee alleen overgeladen worden op daarvoor aangewezen verzamelplaatsen waar de veewagens meteen gereinigd kunnen worden. De twee betrokken transporteurs hebben een proces-verbaal gekregen wegens overtreding van de regels over het verzamelen van rundvee.

Controleurs van de Algemene Inspectiedienst werden in de buurt van Liempde alert toen er op een veehouderijbedrijf meerdere wagens werden gesignaleerd.Op het bedrijf werden 42 kalveren aangetroffen die afkomstig waren uit diverse andere veewagens.

Na overleg met de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) in Helmond is besloten dat de 42 samen geladen kalveren naar één adres getransporteerd mochten worden waar ze in quarantaine zijn geplaatst. Dit betekent dat ze daar tenminste 21 dagen moeten blijven onder toezicht van de VWA.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.