Gemeente Utrecht

C.C.S. CRONE PRIJS 2004 NAAR RONALD GIPHART

De C.C.S. Crone Prijs 2004 wordt toegekend aan Ronald Giphart. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Utrecht besloten. Deze Literatuurprijs van de Stad Utrecht is in 2002 ingesteld en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¬ 10.000. Daarnaast kan de winnaar een bedrag van ¬ 2.500 toewijzen aan een literair project in de gemeente Utrecht. Burgemeester A.H. Brouwer-Korf zal de prijs op vrijdag 19 november 2004 uitreiken.

Het collegebesluit is genomen op basis van een bindende voordracht van de ingestelde jury. Het college heeft op 10 februari 2004 als leden van de jury benoemd:


- prof. dr. F.P van Oostrom, hoogleraar Faculteit der Letteren, Universiteit Utrecht
- mw. drs. D. Serdijn, literatuurcriticus Het Parool, extern adviseur Fonds voor de Letteren
- dhr. Th.P.M. van Meijel, directeur boekhandel Broese, vice-voorzitter Stg. Collectieve Propanganda voor het Nederlandse Boek

De jury motiveert haar voordracht als volgt:
Ronald Giphart is de auteur van een rijk oeuvre dat bestaat uit romans, korte verhalen, essays, columns en toneelstukken. Deze verzameling teksten kenmerkt zich door eigenheid en een passie voor literatuur en de Nederlandse taal: een tekst van Giphart herken je vrijwel direct aan de speelsheid in toon, stijl, behandeling van het onderwerp en vele verwijzingen naar literair werk van collega-schrijvers, en een enkele keer naar proza van hemzelf. Mooie bijkomstigheid voor het toekennen van de C.C.S Croneprijs is dat de stad Utrecht een prominente rol speelt in al zijn romans.

De samenhang in het oeuvre van Giphart is groot, zowel thematisch als in verhalende zin. Daarnaast laat het werk van deze schrijver een ontwikkeling zien van luchtige onbevangenheid in zijn debuut 'Ik ook van jou' naar een zwaardere thematiek in 'Ik omhels je met duizend armen' waarin Giphart de zelfgekozen dood van zijn moeder verwerkt.

Minstens zo belangrijk als de intrensieke waarde van het werk is dat de boeken van Giphart een groot publiek bereiken. Velen vinden er iets van hun gading in.

Een andere, buiten de literatuur gelegen factor is dat Ronald Giphart een inspirerende en aansprekende figuur is voor (jonge) lezers en aspirant schrijvers. Een enkeling is door hem succesvol op weg geholpen, anderen zien in hem een voorbeeld vanwege zijn vernieuwende kijk op de rol van de schrijver. Te denken valt hierbij aan Gipharts soms provocerende manier van optreden, maar ook aan zijn maatschappelijk betrokkenheid.

Om redenen van primair literaire, én van secundaire aard zou de jury Ronald Giphart willen voordragen als winnaar van de C.C.S Crone prijs.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, bestuurscommunicatie, 030- 286 11 55.

Utrecht, 13 juli 2004.