---

Nieuwsberichten
---

Foto: Overhandiging advies veteranenbeleid aan de staatssecretaris (Peter Wiezoreck)

Aanbieding advies veteranenbeleid

13-7-2004 15:24:00

Voormalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal b.d. Cees van de Veer heeft dinsdag (13 juli) zijn advies over het veteranenbeleid overhandigd aan staatssecretaris Van der Knaap. Het advies richt zich met name op maatregelen ter verbetering van de veteranenzorg.

Staatssecretaris Van der Knaap gaf in zijn toespraak aan groot belang te hechten aan de begeleiding en zorg voor militairen en veteranen in het algemeen en zeker voor hen die negatieve gevolgen van een uitzending ondervinden. Hij benadrukte echter dat een meerderheid géén problemen overhoudt aan de operationele inzet.

De staatssecretaris bracht in herinnering dat hulpverlening voor militairen en veteranen in het nog niet zo verre verleden geen thema was. Het paste niet in de militaire cultuur en ook niet in de toenmalige tijdsgeest. Gelukkig is de afgelopen decennia de bewustwording binnen de maatschappij en Defensie op dit gebied gegroeid en ontwikkeld.

Het deed staatssecretaris Van der Knaap genoegen dat de oud-IGK ook constateerde dat Defensie verantwoordelijkheid draagt voor de geestelijke gezondheidszorg van de uitgezonden militairen, ook als zij de dienst hebben verlaten. Ook de aanbeveling tot implementatie van een veteranenadministratie, zodat Defensie beter in staat is veteranen te monitoren en te bereiken, zei de staatssecretaris te onderschrijven. Hij gaf aan dat daar door hem en zijn voorgangers naar gestreefd was, maar dat men daarbij tot nu toe mede afhankelijk was van het initiatief van de veteraan zelf. Van der Knaap wil aan die vrijblijvendheid graag een einde maken.

Mede op basis van het advies van de voormalig IGK zal de staatssecretaris de Veteranennota opstellen. Deze zal deel uitmaken van de personeelsbrief die op Prinsjesdag naar de Kamer wordt gezonden.

2004-07-13 Toespraak van staatssecretaris Cees van der Knaap, ter gelegenheid van de aanbieding van het advies over veteranenbeleid op 13 juli 2004 * Veteranenzorg, advies van luitenant-generaal Van de Veer

Nieuws Nieuwsberichten