Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Min VenW: Spitsstroken vervroegd open

Minister Peijs opent spitsstrook A2/A67 Randweg Eindhoven

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag de spitsstrook op de A2/A67 Randweg Eindhoven geopend. Eindhoven staat landelijk en internationaal bekend als een belangrijk verkeersknelpunt in Zuid-Nederland. Met de opening van de spitsstroken krijgt verkeer op de Randweg Eindhoven tijdens drukke tijden een extra rijstrook tot haar beschikking en worden de bestaande fileproblemen grotendeels opgelost. De vervroegde openstelling heeft ook positieve effecten op de uittocht van vakantieverkeer richting het zuiden die jaarlijks voor files zorgt in de regio Eindhoven.

Eerder open dan gepland
Volgens de oorspronkelijke planning zouden de spitsstroken medio november geopend worden. Door intensieve samenwerking met de betrokken aannemer en de wegbeheerders uit de regio is de benodigde periode voor de aanleg van de spitsstroken met enkele maanden verkort. In eerste instantie wordt de spitsstrook nu in zuidelijke richting geopend. Volgens de huidige planning kan de spitsstrook in noordelijke richting in de tweede helft van september voor het verkeer geopend worden als ook het camerabeveiligingssysteem helemaal gereed is.

Korte termijn en lange termijn
De spitsstroken op de A2/A67 Randweg Eindhoven zullen zeker leiden tot kortere reistijden op dit traject. Om de files in de toekomst nog verder terug te dringen, wordt de randweg in 2006-2011 omgebouwd van 2 naar 4 rijbanen. Hierbij wordt het doorgaande verkeer gescheiden van het verkeer met een lokale of regionale bestemming door de aanleg van hoofdrijbanen en parallelbanen. De aanleg van de spitsstroken is daarmee geen verspild belastinggeld. De spitsstroken geven de Randweg Eindhoven tijdens de grootschalige reconstructie extra capaciteit om het verkeer tijdens de werkzaamheden zonder veel overlast door te kunnen rijden. Zonder deze capaciteit kan de ombouw van de Randweg Eindhoven niet gerealiseerd worden.

Camerabeveiliging nog testen
De spitsstroken op de randweg worden beveiligd met ruim 90 camera's. Voordat de spitsstrook opengesteld kan worden tijdens de drukke uren, moet eerst duidelijk zijn dat de rijstrook vrij is van obstakels. Pas nadat zeker is dat de spitsstroken vrij zijn van obstakels, wordt deze opengesteld. Dit zogenaamde'schouwen' van de spitsstrook voor openstelling is noodzakelijk in het kader van de veiligheid van de weggebruikers. De camera's worden 24 uur per dag bediend vanuit de Verkeerscentrale Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat in Geldrop. Op dit moment zijn de camera's geplaatst en zijn de systemen voor de bediening nagenoeg gereed voor gebruik. De komende weken wordt het beveiligingssysteem nog uitgebreid getest op eventuele kinderziektes. Om de veiligheid van de weggebruikers ook tijdens deze periode te waarborgen, zet Rijkswaterstaat extra inspecteurs in om de Randweg Eindhoven in de gaten te houden.

Informatie voor de pers:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat directie Noord-Brabant, afdeling Communicatie, telefoon 073 - 681 72 52 (tijdens kantooruren) of 06- 54 25 15 71 (buiten kantooruren).

13 jul 04 16:43