Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Anne Marie Kalkman directeur Theater Het Kruispunt

BARENDRECHT (DINSDAG 13 JULI 2004) - Anne Marie Kalkman wordt per half september de nieuwe directeur van het Barendrechtse theater Het Kruispunt. Kalkman, 38 jaar oud en woonachtig in Haarlem, is de opvolger van Jan Bartels, die na negen jaar Barendrecht in Delft aan de slag gaat als directeur van Theater De Veste. Het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders heeft eerder vandaag ingestemd met de aanstelling van Anne Marie Kalkman. Dat was nodig omdat Het Kruispunt een gemeentelijk theater is.

De nieuwe directeur van theater Het Kruispunt beschikt over een brede ervaring in de wereld van cultuur en theater. Momenteel is Anne Marie Kalkman nog actief als zakelijk leider bij Theatergroep 'Max' in Delft. Daarvoor was ze onder meer werkzaam bij het stadstheater in Zoetermeer en bij de overkoepelende stichting achter de bekende Amsterdamse theaters Frascati en De Brakke Grond.

Geweldig nieuws
In een eerste reactie vanaf haar vakantieadres noemt Anne Marie Kalkman haar benoeming 'Geweldig nieuws'. Ze ziet haar overstap naar Barendrecht als een mooie, maar ook logische overstap in haar carrière. ,,Ik ben echt een 'theaterdier'. Na mijn studietijd heb ik in diverse functies ervaring opgedaan met allerlei facetten van het theatervak. Daarbij is het altijd een ambitie geweest om aan de slag te gaan als directeur van een schouwburg of theater. Nu is het dus zover. Ik kijk er echt naar uit, in deze nieuwe baan kan ik al mijn ervaringen prima samenbrengen. Eén van de eerste grote klussen waar ik mee aan de slag ga is de programmering voor het seizoen 2005 / 2006. Leuk, ik heb er nu al zijn in!'', vertelt Kalkman enthousiast. De kersverse directeur van het Kruispunt woont in Haarlem. Over haar kennis van Barendrecht is ze eerlijk: ,,Die heb ik niet. Natuurlijk heb ik tijdens de sollicitatieperiode veel leuke ervaringen opgedaan en ik heb me inmiddels al aardig verdiept in de opzet en de achtergronden van theater Het Kruispunt, maar verder is straks alles nieuw. Bovendien zie ik het feit dat ik Barendrecht niet zo goed ken eerder als uitdaging dan als belemmering.''

Luisteren
Barendrecht hoeft niet bang te zijn dat met de komst van Kalkman het roer bij theater Het Kruispunt compleet om gaat. ,,Nee, zeker niet. Mijn voorganger heeft de afgelopen jaren prima werk verricht. De organisatie staat, de verbouwing is een feit en er ligt een mooie en brede programmering. Toch zullen er met mijn komst best wat dingetjes veranderen, want net als iedereen heb ook ik zo mijn eigen ideeën over het theatervak. Wat ik vooral veel ga doen is luisteren naar het publiek, luisteren naar onze gasten. Ik wil weten wat hun wensen zijn en door veel met de bezoekers te praten wil ik Barendrecht in korte tijd zo goed mogelijk leren kennen. Daarnaast zijn er enkele concrete zaken waarmee ik aan de slag ga. Zo wil ik op jaarbasis meer toeschouwers en meer voorstellingen voor jongeren naar Het Kruispunt halen. En ook wil ik de banden met theaters in naburige gemeenten verder uitbouwen en versterken'', aldus Kalkman.

Verbouwing en heropening
Theater Het Kruispunt (Middenbaan 111) viert dit jaar het 10-jarig bestaan. Momenteel wordt de theaterzaal grondig verbouwd en bovendien wordt het theater voorzien van een overdekt laad- en losperron, een zogenoemd 'dockshelter'. De nieuwe theaterzaal zal na de verbouwing gekenmerkt worden door een balkon, nieuwe stoelen, verbeterde zichtlijnen en verbeterde akoestiek. Ook het aantal stoelen wordt uitgebreid, van 415 naar 500. Daarvan komen er 159 op het geheel nieuwe balkon.

Z.O.Z.

,,Helaas heb ik de oude theaterzaal nooit gezien, maar wat ik er zo van gehoord heb wordt het na de verbouwing heel mooi. Het wordt echt een zaal met tal van mogelijkheden'', zo vertelt Kalkman. Met de verbouwing en uitbreiding van de zaal wil Theater Het Kruispunt een volwaardig theater realiseren. De verbouwing moet in oktober klaar zijn. Het is de bedoeling om het theater dan te heropenen met drie op maat gesneden 'gala-avonden'. Deze avonden staan onder de bezielende en artistieke leiding van Marjolein Meijers en Jan Rot, respectievelijk bekend als 'Annie' uit de Berini's en als zanger en vertaler. Een achtkoppige All Star Band zal de twee muzikaal ondersteunen en daarnaast zijn er elke avond gastoptredens van de grootste musici en artiesten uit de Nederlandse muziek- en showwereld. Namen zijn nog niet bekend maar de data in ieder geval wel: donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober. Maandag 30 augustus gaan de kassa's van theater Het Kruispunt weer open.

Noot voor de pers,