Keuringsdienst van waren


Terughaalactie Caribbean Gold rietsuiker

Jul 13 2004

Caribbean Gold haalt één-kiloverpakkingen rietsuiker en 500-gramverpakkingen rietsuikerklontjes terug uit de winkel. Dit naar aanleiding van klachten die supermarkten en de Voedsel en Waren Autoriteit ontvingen over smaak- en geurafwijkingen van het product. De verontreinigde producten zijn herkenbaar aan een zeer sterke, vieze geur die lijkt op de geur van mottenballen. De stof die dit veroorzaakt is in zeer kleine hoeveelheden teruggevonden in het onderzochte product. Gebruik van de verontreinigde producten is in dit geval niet schadelijk.

De importeur van het product heeft inmiddels supermarkten en groothandel geïnformeerd over de verontreiniging. Deze bedrijven hebben de rietsuikerproducten inmiddels uit de schappen gehaald. Controleurs van de VWA zullen een aantal inspecties uitvoeren om te controleren of het product daadwerkelijk niet meer wordt verkocht. Consumenten wordt aangeraden om dit product niet langer te gebruiken.

De rietsuiker is verontreinigd met chloorphenolen. Deze stoffen worden in Zuid-Amerika nog gebruikt als houtconserveringsmiddel of desinfectiemiddel. De stoffen hebben een zeer sterke geur, zelfs bij zeer kleine hoeveelheden die bij consumptie onschadelijk zijn. Deze sterke geur voorkomt doorgaans dat een product met die stof genuttigd wordt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Caribbean Gold, telefoon 0800- 0234101

Warenklachtenlijn
Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488