Ingezonden persbericht


IBM verandert economisch belang van UNIX computing

Micro-Partitioning laat elke processor het werk van vele processors doen.

Brussel - 13 juli, 2004 IBM heeft vandaag UNIX-computergebruik voorgoed veranderd met de lancering van nieuwe eServer p5- systemen, een geavanceerde lijn UNIX- en Linux- servers die gebruikmaken van POWER 5- microprocessors en Micro-Partitioning, een IBM Virtualization Engine-technologie. De nieuwe eServer p5-systemen zijn het resultaat van drie jaar intensieve R&D-inspanningen binnen IBM om traditionele UNIX-servers verder uit te breiden met op mainframe geïnspireerde functies.

De nieuwe IBM eServer p5-systemen maken gebruik van 2 tot 16 POWER 5-microprocessors en zullen uiteindelijk veel grotere systemen omvatten om het krachtigste prestatievermogen en de grootste schaalbaarheid ooit op een UNIX-platform te bieden, door optimaal gebruik te maken van de gangbare Power Architecture-standaard. De eServer p5- systemen gebruiken slechts
1/4de van het aantal processors en presteren tegelijkertijd beter dan HP- en Sun-servers bij tal van belangrijke industriële benchmark-tests voor computerprestaties. In de weken vóór hun lancering de nieuwe eServer p5-systemen alle verwachtingen en braken ze wereldrecords inzake transactieverwerking, websnelheid, Java-prestatievermogen en tal van andere bedrijfstoepassingen (zie benchmarks hierna). Bovendien kunnen de klanten met de nieuwe IBM- systemen aanzienlijke IT-kostenbesparingen realiseren in vergelijking met HP en Sun.

"Dit nieuwe UNIX-tijdperk vereist een 'systeembenadering' om het beste prestatievermogen, de grootste kostenbesparingen en de beste beheerbaarheid te garanderen. Dankzij onze mainframe-ervaring is IBM uitstekend geplaatst om een leidende rol te spelen", aldus Adalio Sanchez, General Manager van IBM eServer pSeries. "We hebben enorm veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zoals POWER5 en de Micro- Partitionering-capaciteit in Virtualziation Engine, en we hebben daarbij voortgebouwd op onze 40 jaar ervaring met mainframe-innovaties. Dit zal het technologisch landschap en de rentabiliteit van de UNIX-systemen helemaal veranderen. Dankzij onze nieuwe UNIX-systemen zullen bedrijven snel kunnen inspelen op evoluerende marktomstandigheden en zullen gloednieuwe categorieën van real-time toepassingen ontwikkeld kunnen worden."

Bij de hedendaagse UNIX-bedrijfssystemen wordt vaak maar 10% of 15% van hun capaciteit benut. In het nieuwe computertijdperk zal de vraag van de klant verschuiven naar systemen die baanbrekende tools aanreiken zoals de Micro-Partitionering in IBM's Virtualization Engine, waardoor de benuttinggraad aanzienlijk verbetert en de IT-kosten dalen. De nieuwe eServer p5-systemen zijn de eerste UNIX- systemen waarbij de klanten meerdere (tot tien) virtuele servers of Micro-Partities kunnen draaien op één enkele microprocessor - die dan het werk verricht dat gewoonlijk gebeurt door meerdere microprocessors. Zo kunnen de bedrijven hun processors beter benutten en de processorpartities automatisch herconfigureren op minder dan één seconde tijd om tegemoet te komen aan de evoluerende on-demand businessbehoeften. De IBM eServer p5-systemen bieden mogelijkheden voor een uitzonderlijke serverconsolidatie en gemengde werkbelastingen op één enkel systeem, door bedrijven de capaciteit aan te reiken om verschillende besturingssystemen tegelijkertijd te draaien.

De IBM Power Architecture heeft sinds de lancering van POWER4 in 2001 een enorm marktaandeel veroverd en is nu de toonaangevende 64-bits architectuur in de IT-sector. Het UNIX-serveraandeel van IBM is de voorbije 8 kwartalen veel sterker gestegen dan dat van andere leveranciers, aldus IDC. Volgens IDC was IBM in het eerste kwartaal van 2004 de snelst groeiende UNIX-leverancier en de enige grote leverancier van wie de UNIX-inkomsten stegen van jaar tot jaar. Zo won IBM 15% marktaandeel, terwijl Sun en HP allebei UNIX-marktaandeel verloren. In tegenstelling tot concurrerende systemen van SUN en HP zijn IBM's nieuwe p5-servers volledig compatibel met de huidige servergeneratie, de eServer pSeries, en garanderen ze de klanten een probleemloze overgang naar de nieuwe generatie.

Weergaloze benchmark-prestaties - eServer p5 overtreft HP en Sun De IBM eServer p5-systemen hebben al prestatierecords gevestigd in diverse toepassingen, zoals bestandsuitwisseling, on-line transactieverwerking, ERP (Enterprise Resource Planning) en vloeistofdynamiek. Hierna volgen enkele prestatiescores die verschillende p5-systemen tot nu toe behaalden: TPC-C onder DB2 -- de p5-570 is recordhouder qua snelste 16-way-resultaat, is het enige 16-way- systeem in de TPC-C toptien volgens prestatievermogen en tpmC (transacties per minuut - berekeningen), presteert 269% beter dan een 16-way HP Integrity-systeem en presteert 49% beter dan een 64-way HP PA-RISC-systeem SAP -- de p5-570 is recordhouder qua snelste 8- way-resultaat (en presteert op dit vlak 333% beter dan Sun) en is recordhouder qua snelste 16-way- resultaat (en presteert op dit vlak 73% beter dan HP LINPACK HPC -- de p5-570 is recordhouder qua snelste 4-way, 8-way en 16-way niet-vectoriële prestatievermogen in de IT-sector.

De IBM eServer p5-systemen zijn de koplopers qua meest geprezen systemen in de geschiedenis van de prestatiebenchmarks:


- Meer dan vier keer meer verwerkingskracht dan HP PA-RISC-systemen
- Drie keer meer verwerkingskracht dan Sun UltraSparc
- Drie keer beter prestatievermogen dan HP PA- RISC-systemen
- 2,5 keer betere prijs-prestatieverhouding dan HP PA-RISC-systemen
- Twee keer de verwerkingskracht van HP Integrity- systemen

Sun vereist 72 processorkernen om het 16-way- prestatievermogen van IBM eServer p5 te evenaren IBM eServer p5-systemen zijn de best presterende servers in meer dan 34 standaardbenchmarks voor computergebruik.

POWER5
De nieuwe POWER5-microprocessor is uitgerust met 276 miljoen transistors per processor en wordt vervaardigd op basis van IBM's 0,13-micron koperbedradings- en SOI-technologie (Silicon-on- Insulator). Het unieke aan POWER5 is dat de historische focus op kloksnelheid met het oog op het prestatievermogen gecombineerd wordt met weergaloze integratieniveaus. POWER5 bevat niet alleen meerdere microprocessorkernen in silicium, maar ook geheugen- en taakbeheerelementen die lange tijd niet in de chip geïntegreerd werden.

Virtualization Engine. Dankzij IBM's Virtualization Engine's Micro-Partitionering- technologieën kan elke processor opgesplitst worden in maximum 10 'virtuele servers'. Zo kunnen de eServer p5-servers verschillende onafhankelijke werkbelastingen consolideren, wat resulteert in een gemakkelijk beheerbaar virtueel serverpark. Virtualization Engine biedt ook mogelijkheden voor één enkele console om systemen van allerlei types te beheren en een brede waaier van systeemdiensten voor werkbelastingbeheer en provisionering.

AIX van de volgende generatie. De nieuwe IBM eServer p5-systemen kunnen tegelijkertijd AIX 5L v5.2, de nieuwe AIX 5L v5.3 of toekomstige Linux-distributies voor POWER ondersteunen in afzonderlijke dynamische partities, allemaal op hetzelfde systeem. Hierdoor kan men probleemloos migreren van AIX 5L v5.2 naar de nieuwe AIX 5L v5.3. Dankzij een flexibel resourcemodel kunnen de clients waarop AIX 5L 5.3 draait het resourcegebruik door de verschillende werkbelastingen meten en registreren en dan gebruikmaken van de dynamische resourcetoewijziging van de processors, de Micro- Partitionering, het geheugen en de I/O-resources. AIX van de nieuwe generatie biedt ook mogelijkheden voor de automatische toewijzing en de uitbalancering van resources doorheen verschillende besturingssysteemimages.

Keuze van besturingssysteem. De klanten kunnen AIX5L 5.2, AIX 5l 5.3 en LINUX (RedHat en Novell SUSE) draaien. Bovendien kan de nieuwe IBM i5/05 ook gedraaid worden op de p5-570.

Systeemkeuzes. De eerste golf van eServer p5-systemen zal bestaan uit drie afzonderlijke servers om tegemoet te komen aan een brede waaier van klantenbehoeften - gaande van KMO's tot grote ondernemingen. De deskside of in rack gemonteerde p5-520 zal een two-way instapsysteem zijn met een POWER5-microprocessor van 1,65 GHz en maximum 32 GB geheugen, waarop AIX 5L of Linux draait. De deskside of in rack gemonteerde p5-550 zal schaalbaar zijn tot een 4-way-systeem en uitgerust zijn met maximum 64 GB geheugen en een microprocessor van 1,65 GHz, waarop ook AIX5L of Linux draait. En de p5-570 zal schaalbaar zijn tot een 16-way-systeem, met een POWER5-microprocessor van 1,9 GHz. Hierop zal AIX5L, Linux of i5/OS - het OS/400-besturingssysteem van de volgende generatie - kunnen draaien. Bovendien is er een p5- 570 Express-model beschikbaar met een processor van
1,5 GHz en maximum 256 GB geheugen. Dit model is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van steeds meer KMO's met een instapprijs die zelfs kleine bedrijfsklanten toegang verleent tot de flexibiliteit die wordt geboden door de krachtigste UNIX-servers uit de IT-sector.

Prijs en beschikbaarheid van het product De nieuwe eServer p5-lijn bevat de modellen 520, 550 en 570. De nieuwe IBM eServer p5-520 is verkrijgbaar vanaf 12.920 $, de IBM eServer p5-550 vanaf 22.100 $, de IBM eServer p5-570 vanaf 25.928 $ en de IBM eServer p5-570 Express Configuration vanaf 28.659 De prijzen van de nieuwe eServer i5-systemen zullen aangekondigd worden als de systemen algemeen beschikbaar worden. Alle eServer p5- en i5- systemen zullen op 31 augustus wereldwijd beschikbaar worden, via IBM Global Services en de IBM Business Partners.

Over IBM
IBM, 's werelds grootste IT-bedrijf, is al 80 jaar een leidinggevende dienstverlener die andere bedrijven helpt om te innoveren. Op basis van eigen middelen van IBM en middelen van cruciale IBM Business Partners biedt IBM een brede waaier van diensten, oplossingen en technologieën aan die zowel kleine als middelgrote en grote ondernemingen de mogelijkheid bieden om het maximum te halen uit het nieuwe e- business-tijdperk. http://www.ibm.com/ondemand

Een foto van de nieuwe eServer p5-520 is op onderstaande locatie te vinden:

http://www.persinfo.nl/file.php?clientId=15&fileId=145&returnPath=%2Fimages.php%3FclientId%3D15



Ingezonden persbericht