Gemeente Soest

Soest pakt illegale plaatsing recreatieverblijven aan

Datum: 13/07/2004

Plaatsen of bouwen recreatieverblijven zonder de juiste vergunning

De gemeente Soest treedt direct op tegen recreatieondernemers die zonder de juiste vergunningen recreatieverblijven plaatsen of bouwen. Illegale recreatieverblijven worden verwijderd, omdat de gemeente Soest wil voorkomen dat er in het buitengebied ongewild nieuwe woonwijken ontstaan.

Handhaving voorbereidingsbesluit recreatieterreinen

In opdracht van de gemeente Soest zijn dinsdag 13 juli vijf recreatieverblijven verwijderd van het recreatieterrein King's Home, Birkstraat 136 te Soest. Drie van
deze recreatieverblijven zijn gebouwd zonder bouwvergunning en in strijd met het geldende bestemmingsplan 'Landelijk Gebied 1994'. De andere twee zijn geplaatst na het van kracht worden van het voorbereidingsbesluit van de gemeenteraad van 24 juni 2004. De recreatieverblijven en de inboedel zijn opgeslagen. Met de verwijdering van de recreatieverblijven wil de gemeente Soest voorkomen dat er in het buitengebied ongewild nieuwe woonwijken worden gecreëerd.

Landelijk Gebied 1994
Het perceel Birkstraat 136 ligt binnen de grenzen van het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied 1994', met de bestemming 'Recreatieve doeleinden'. De grond is bestemd voor verblijfsrecreatie, voor één zomer- of recreatiewoning, vier trekkershutten van maximaal 30 kubieke meter per stuk, jaarstandplaatsen, seizoenstandplaatsen, kampeerterrein voor tenten en toercaravans met de daarbij behorende sanitaire voorzieningen en bergruimten, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, verhardingen en parkeergelegenheid en voor vier dienstwoningen. Voor het perceel Birkstraat 136 geldt een aanlegvergunningenstelsel.

Voorbereidingsbesluit
Om ongewenste ontwikkelingen op het gebied van permanente bewoning op recreatieterreinen te voorkomen, nam de gemeenteraad het voorbereidingsbesluit. Dit besluit is een voorbereiding op een nieuw bestemmingsplan voor de recreatieterreinen, dat naar verwachting binnen een jaar ter inzage wordt gelegd. Voor recreatieondernemers betekent het voorbereidingsbesluit dat de gemeente Soest alle bouwplannen aanhoudt. Dat wil zeggen dat ze niet verder in behandeling worden genomen. Een aanhouding kan worden doorbroken als het bouwplan niet in strijd blijkt te zijn met het toekomstige bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft ook besloten dat voor de recreatieterreinen het aanlegvergunningenstelsel wordt uitgebreid. Eén onderdeel waarvoor een ondernemer in ieder geval een aanlegvergunning moet aanvragen, is het plaatsen van kampeermiddelen langer dan 12,00 meter en breder dan 2,55 meter.

Controle
Sinds het van kracht worden van het voorbereidingsbesluit controleren medewerkers van de gemeente Soest op alle recreatieterreinen binnen de gemeentegrenzen. Waar strijdigheden met het voorbereidingsbesluit worden geconstateerd, voert de gemeente overleg met de recreatieondernemer. Als hij/zij het illegale recreatieverblijf of de recreactieverblijven niet zelf verwijdert, dan zal de gemeente die taak op zich nemen.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer