Gemeente Kerkrade

13.07.04: Uitbreiding woon- en winkelruimte aan het Maria Gorettiplein

Wethouder Frans Krasovec (l.) en wethouder Peter Thomas (r.) bij de eerste steenlegging aan het Maria Gorettiplein In opdracht van Sperwer Nationaal B.V., de eigenaar van het onroerend goed en de Plusmarktformule aan het Maria Gorettiplein in de wijk Bleijerheide/Nulland, gaat Aannemersbedrijf Jongen BV de bestaande winkelruimte op het Maria Gorettiplein uitbreiden en daarboven in drie bouwlagen een aantal appartementen realiseren. Het bouwplan betreft circa 2.385 m² winkelruimte, 14 koopappartementen en 13 garages. Op maandag 12 juli 2004 werd om 16.30 uur symbolisch de eerste steen gelegd door wethouder Frans Krasovec en wethouder Peter Thomas.

Appartementen
In de nieuwbouw worden de Plusmarkt en Aldi ondergebracht. De garages worden aan de achterzijde van dit pand gerealiseerd. De appartementen die boven de winkels gebouwd worden, behoren tot het middeldure koopsegment en sluiten met name aan op de behoeften van ouderen.

Speerpunten
De nieuwbouw aan het Maria Gorettiplein past in het ruimtelijke beleid van de gemeente Kerkrade met daarin een aantal speerpunten op het gebied van woningbouw en uitbreiding van de winkelruimte:
* Herinrichting van winkelcentra in combinatie met de bouw van appartementen;

* In samenwerking met woningcorporaties bouwen van sociale huur- en koopwoningen;

* Herontwikkeling van locaties binnen de stad;
* Uitbreiding winkelruimte en

* Upgrading Maria Gorettiplein.

Voorzieningenniveau
Uitbreiding van het aantal vierkante meters vloeroppervlakte winkelruimte sluit ook aan bij de wensen van de gemeente, waarbij centralisatie en versterking van detailhandel in de verschillende wijkcentra als uitgangspunt geldt. Op deze wijze kan het voorzieningenniveau op buurtniveau worden versterkt.

Groene elementen
Naast uitbreiding van het winkel- en woonaanbod worden het plein en de Kipstraat opnieuw ingericht. De parkeergelegenheid wordt gehandhaafd. Ook worden er groene elementen geplaatst. De containers voor afval (groen, papier en overig) komen ondergronds.

Aantrekkelijk ondernemersklimaat
Door concentratie en versterking van detailhandel en de vernieuwde inrichting van het Maria Gorettiplein, wordt een belangrijke stap in de richting van een aantrekkelijk wijkcentrum gezet, waardoor ook het klimaat voor andere kleine ondernemers aantrekkelijker wordt.

Volgens planning zal de herinrichting van het plein medio oktober 2004 gereed zijn en zullen de supermarkten in november weer openen.