Ingezonden persbericht

Actie f4j bij buro jeugdzorg bussum

VOOR VEEL KINDEREN, OUDERS EN GROOTOUDERS ZAL HET WEER GEEN VAKANTIE ZIJN



BUSSUM, 20040713 -- Op dinsdag 13 juli wordt vanaf 06:00 uur het gebouw van Buro Jeugdzorg, Brinklaan 117, Bussum bezet door Fathers 4 Justice Nederland. De actie is onderdeel van een doorlopende campagne om ouders hun wettelijk co-ouderschap toe te kennen.


Met de bezetting van Buro Jeugdzorg in Bussum wil Fathers 4 Justice benadrukken dat de sociale en maatschappelijk problemen waarin jongeren verkeren steeds vaker worden veroorzaakt door de epidemische vaderloosheid zoals deze wordt gepropageerd door Rechtbanken, de Raad voor Kinderbescherming en de met de Raad samenwerkende instantie Buro Jeugdzorg.

De familiewetgeving dient te worden gereorganiseerd en herzien op een wijze die het belang van de aanwezigheid van twee ouders in de opvoeding van een kind onderstreept en respecteert. Van alle kinderen die betrokken zijn bij een scheiding raakt 40% binnen een jaar voorgoed het contact met een van hun ouders (in 90 % van de gevallen hun vader) kwijt. Dit betekent in de praktijk dat elk uur van de dag één kind het contact met één van zijn/haar ouders verliest, in de meeste gevallen de vader.

Het is bekend door onderzoek dat kinderen die opgroeien met afwezige vaders meer risico lopen op schade. Zij lopen meer kans vroegtijdig de school te verlaten, verslaafd te raken aan drugs, in aanraking te komen met misdaad en vaker te maken krijgen met gevangenisstraffen. De link tussen deze sociale problematiek en de epidemische vaderloosheid is overweldigend.

Een hele generatie kinderen groeit op zonder de liefde, zorg, invloed en leiding van een van hun ouders. Het wordt hoog tijd dat instanties als de Raad voor Kinderbescherming en Buro Jeugdzorg dit inzien en naar deze kennis gaan handelen in de praktijk - het 'beste' voor het kind.

Fathers 4 Justice werd in december 2002 opgericht door Matthew O'Connor, in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is de organisatie, die zich richt op directe geweldloze acties gecombineerd met burgerlijke ongehoorzaamheid, uitgegroeid tot een internationale organisatie met branches wereldwijd, waaronder ook een afdeling in Nederland. Het ledenbestand van Fathers 4 Justice bestaat uit een doorsnee van de samenleving - leraren, dokters, directeuren, bouwvakkers, politiemensen, gevangenis-personeel. Vaders, moeders en grootouders.

Achtergrondinformatie:

Doelen van de campagne van F4J Nederland zijn o.a. als volgt vastgesteld:

Geweldloze Directe Actie

1) Een ouder die een kind toegang ontzegt tot de andere ouder wordt strafbaar onder het strafrecht. Momenteel kan een moeder gerechtelijke order negeren zonder enige consequentie. PAS (Parental Alienation Syndrome ofwel Ouder Verstoting Syndroom) veroorzaken moet een strafbare daad worden. PAS dient door Raad voor Kinderbescherming en Buro Jeugdzorg te worden erkend en ten allen tijden te worden voorkomen.

2) Een kind heeft het recht om beide ouders en grootouders van beide zijden te kennen en door hen te worden opgevoed.

3) Gedurende een lopend onderzoek van de Raad voor Kinderbescherming moet het contact tussen het kind en de niet-verzorgende ouder in stand worden gehouden. Eventueel vertraging in lopende onderzoeken door de Raad voor Kinderbescherming mogen geen excuus zijn voor het frustreren van contact.

4) Er dient een volledig, onafhankelijk en sekseneutraal onderzoek plaats te vinden (door een gerespecteerd instituut zoals UNICEF, de EU of de VN) naar de huidige werkmethodes van de Raad voor Kinderbescherming, en de uitkomst van een dergelijk onderzoek dient volledig en onvoorwaardelijk te worden geïmplementeerd. Het onderzoek, de conclusies daaruit en de implementatie dienen binnen 1 jaar te worden afgerond. De directie en de staf van de Raad voor Kinderbescherming dienen geen immuniteit te worden verleend betreffende enigerlei strafrechterlijke of civielrechtelijke aanklachten die vanuit een dergelijk onderzoek resulteren.




Ingezonden persbericht