Politie Friesland

Politieberichten van 12/7 (13.00 uur) t/m 13/7 (07.00 uur).

Fryslân 13-07-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie tel: 0900 8844

Drachten: aanrijding
Maandag omstreeks 13.40 uur vond een aanrijding plaats op het Raadhuisplein. Een58-jarige automobiliste uit Drachten was bloemen aan het inladen bij haar auto die daar geparkeerd stond. Een 27-jarige automobiliste uit Kollum had haar wagen voor de auto van de 58-jarige geparkeerd. Zij reed achteruit en botste tegen de auto van de 58-jarige. Hierdoor werd de 58-jarige aangereden en kwam ten val. Zij is met heupletsel per ambulance overgebracht naar Nij Smellighe.

Leeuwarden: oplichting en winkeldiefstal
Maandag omstreeks 13.40 uur werd in een winkel aan de Centrale een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij had in een doos, waarin een elektrische blikopener hoort te zitten met een waarde van 19,99, een weegschaal gedaan met een waarde van 57. Aangifte hiervan werd gedaan door een 38-jarige inwoner van Leeuwarden.

Lemmer: winkeldief aangehouden
Maandag omstreeks 14.10 uur werd in een winkel aan de Tramweg een 49-jarige inwoner van Neundorf (Duitsland) aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een gasaansteker, 2 deorollers, 1 gloeilamp en twee flacons schoenpolish weggenomen. Via Kort-Om afgehandeld.

Drachten: diefstal personenauto
Tussen zaterdag 10 juli en maandag 07.30 uur werd vanaf een stallingterrein van een bedrijf aan de Hemmen een personenauto gestolen. Betreft een Opel Astra, kleur rood en voorzien van het kenteken FB-VH-36. Eigenaar is een 42-jarige inwoner van Drachten. De auto is het weekend in Tynaarlo aangetroffen, volledig gestript en uitgebrand.

Dokkum: diefstal door geweld en bedreiging
Maandag omstreeks 17.00 uur was een 26-jarige inwoonster van Dokkum samen met een 26-jarige inwoner van Dokkum in een gebouw van een instantie aan de Oostersingel. Hij zou nog een geldbedrag krijgen en dit ging niet door, omdat hij nog schulden had bij andere inwonenden. Hierop werd de man agressief en probeerde een 29-jarige inwoonster van Ryptsjerk met een karateschop te vloeren. Zij kon nog net op tijd wegduiken. In een kantoor van het pand griste hij een aantal enveloppen uit een kluis met geld daarin. Hij wist te ontvluchten. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Burdaard: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 18.25 uur vond een aanrijding plaats op de Iedyk. Een 21-jarige automobilist uit Blije reed over de Wanswerterdyk en wilde op de kruising van deze weg met de Iedyk recht oversteken. Een 37-jarige automobilist uit Ryptsjerk reed over de Iedyk richting Bartlehiem. Op de kruising zag de 21-jarige de 37-jarige geheel over het hoofd en een frontale botsing was het gevolg. De Iedyk is een voorrangsweg ten opzicht van de Wanswerterdyk. De 21-jarige is met nekklachten per ambulance overgebracht naar Sionsberg in Dokkum.

Rinsumageest: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 17.00 uur vond op de Lauwersseewei een aanrijding plaats. Een 29-jarige bestuurder van een bestelauto uit Marrum reed over de Stenendam. Gekomen bij de kruising van deze weg met de Lauersseewei wilde hij recht oversteken richting Kolkuizerweg. Hierbij zag hij een 38-jarige motorrijder uit Leeuwarden geheel over het hoofd, die vanuit de richting Dokkum kwam. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. De 38-jarige is per ambulance overgebracht naar Sionsberg te Dokkum. Letsel onbekend.

Houtingehae: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.55 uur werd op de Buorren een 51-jarige automobilist uit Drachtstercompagnie gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 605 ug/l. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Lemmer: diefstal zeis
Maandag omstreeks 22.40 uur werd melding gemaakt dat uit een tuin van een woning aan de Polderdijk een zeis was weggenomen. Een melder deelde mede, dat een 19-jarige inwoner van Lemmer hier debet aan was. Om 00.45 uur kreeg de politie een melding, dat genoemd persoon ergens zou lopen. De politie kreeg assistentie van een diensthond. Op de Leeg werd de man aangetroffen en verdween in een garagebox. Daar werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Terschelling-West: openlijke geweldpleging
Dinsdag omstreeks 02.05 uur werd melding gemaakt dat bij een dancing aan de Torenstraat een vechtpartij had plaats gevonden. Ter plaatse werd een manspersoon, aangetroffen die door een medewerker van de dancing in bedwang werd gehouden. In de dancing zou een persoon liggen met een bloedende hoofdwond. Per ambulance is deze persoon naar de arts gebracht om de wond te hechten. De toedracht van de vechtpartij moet nog worden uitgezocht. Vijf 18-jarige mannen uit Oldenzaal, een 17-jarige ene en 16-jarige uit Oldenzaal en een 19-jarige uit Weerselo zijn aangehouden. Mogelijk volgend nog een paar aanhoudingen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Heerenveen: rijden zonder rijbewijs
Dinsdag omstreeks 00.25 uur werd op de President Kennedylaan een 32-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. Hij was niet in het bezit van een geldig rijbewijs en tevens bleek de auto geen APK te hebben en was niet verzekerd.

Nes: openbare dronkenschap
Dinsdag omstreeks 03.50 uur werd op een grasveld aan de Molenweg een 16-jarige inwoner van Groningen aangetroffen. Hij was niet aanspreekbaar. Op een gegeven momnet draaide de jongen zich om en kotste. Hij kwam toen ietwat bij en begon te tieren en te razen. Via zijn gsm kwam de politie erachter waar hij verbleef. Hij is toen naar huis gebracht. Kreeg wel een proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 05.50 uur werd op de Groningerstraatweg een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij had gedronken en blies op het bureau 400 ug/l. Afgehandeld via Kort-Om.