Eemland zuid, 09.30 uur

Utrecht 13-07-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Bob of bon

AMERSFOORT Op 26 september 2003 werd de alcoholhandhavingscampagne Bob of bon gestart. Dit is een samenwerkingsverband tussen politiemensen van district Eemland zuid en van het Bureau Verkeer Onder Controle. De campagne duurt één jaar, waarbij de resultaten na ¾ jaar als volgt zijn:

In die tijd werden 14.447 blaastesten afgenomen. Daarbij bliezen 271 bestuurders een A (Alert) of een F (Fail), hetgeen betekent dat zij hoogst waarschijnlijk teveel hadden gedronken. Zij werden aangehouden. Van deze aangehouden bestuurders bleken bij de ademanalyse 235 daadwerkelijk teveel (meer dan 220 ug/l) te hebben gedronken. Van deze 235 bestuurders bliezen er 55 meer dan 570 ug/l, waarna hun rijbewijs werd ingevorderd. Zij zullen tevens deel moeten nemen aan een Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer gegeven door het C.B.R..

Tegen de 235 overtreders is proces-verbaal opgemaakt. Tevens bleek dat 29 van hen al eerder waren aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Eén bestuurder maakte het zo bont, dat hij in de controleperiode drie keer werd aangehouden voor het rijden onder invloed.

De recordhouder blies maar liefst 1410 ug/l, bijna 6,5 keer de maximaal toegestane waarde van 220 ug/l. Drie bestuurders weigerden in het geheel hun medewerking aan de blaastest en ademanalyse. Van zes bestuurders werd een bloedproef afgenomen om zodoende hun bloedalcoholgehalte te bepalen.

De campagne wordt tot eind september 2004 voortgezet.

Straatrovers aangehouden

AMERSFOORT Op maandag 12 juli werd een vrouw van haar tas beroofd. De verdachten konden even later worden aangehouden.

Rond 07.40 uur reed een 49-jarige vrouw uit Amersfoort met haar fiets over de Schothorsterlaan. Daar werd haar weg geblokkeerd door twee jongens op een snorfiets en zij werd tot stoppen gedwongen. De vrouw werd met vermoedelijk een steekwapen bedreigd en van haar tas beroofd. Daarna ging het tweetal er vandoor.

Aan de hand van het signalement stelde de politie in de omgeving een onderzoek in. Politiemensen zagen de verdachten op de ringweg Koppel rijden en zetten de achtervolging in. Die leidde over de Hooglandseweg noord door een brandgang richting de Kleine Beer. Daar verdwenen de verdachten uit het zicht. Door meerdere politie-eenheden werd de omgeving afgezet en werd een zoektocht ingezet. Daarbij werd eerst de snorfiets van de verdachten op de Orion aangetroffen. Een getuige meldde telefonisch twee jongens te hebben gezien die zich bij een trapportaal van een flat aan de Garietstraat verdacht gedroegen. De flat werd rondom afgezet door politiemensen en vervolgens konden de verdachten, twee jongens van 17 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort, in het trapportaal worden aangehouden. Het bleken inderdaad te verdachten te zijn waar de politie naar uitkeek. Zij zijn in het politiebureau ingesloten.

De politie stelt een nader onderzoek in naar deze verdachten en bekijkt daarbij ook of zij mogelijk betrokken zijn geweest bij eerdere straatroven.

Meisje vermist

HOOGLAND Op maandag 12 juli heeft de politie meer dan tien man ingezet bij de zoektocht naar een 7-jarig meisje.

Rond 19.05 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een 7-jarige meisje uit Amersfoort rond 13.30 uur vanaf de Pastorielaan weg was gegaan en niet meer thuis was gekomen. Haar 35-jarige moeder vertrouwde het niet en meldde haar vermissing. Met het telefonisch doorgegeven signalement werd direct door meerdere politie-eenheden naar het 7-jarige meisje uitgekeken en een politie-eenheid ging naar de woning van de moeder.

Rond 20.00 uur werden de eenheden naar binnen geroepen om een plan de campagne te maken en tevens werd de komst van en helikopter verzocht. Toen de helikopter net in de lucht was, werd rond 20.30 uur naar het politiebureau gebeld. De 35-jarige moeder meldde dat zij haar dochtertje had gevonden. Zij was bij een vriendinnetje in het Leusderkwartier thuis aan het spelen.