Regering.nl

13 jul 2004

KABINET WIL ZELFREGULERING JOURNALISTIEK STIMULEREN

Het kabinet stimuleert zelfregulering binnen de journalistiek door onder andere de Raad voor de Journalistiek te versterken. Dat blijkt uit de kabinetsreactie op twee recente adviezen over media en politiek.

De adviezen over de relatie tussen media en politiek zijn in 2003 uitgebracht door de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Beide adviezen wezen op mechanismen, zoals mediahypes, die goede informatie aan burgers en zorgvuldige politieke besluitvorming kunnen hinderen.

Medialogica
Het kabinet deelt de zorgen van de RMO en de ROB over ontwikkelingen als mediahypes. Volgens de adviezen kan de zogeheten 'medialogica' ertoe bijdragen dat de media-aandacht zich meer richt op conflicten in plaats van de inhoud van de politieke discussie. Een dergelijke 'cynische stijl' van journalistiek kan leiden tot afnemende politieke betrokkenheid.

Het kabinet ziet medialogica als een autonome ontwikkeling, maar vindt het tegelijkertijd goed dat journalisten en politici zich bewust zijn van het mechanisme dat erachter zit.

Tegelijk steunt het kabinet de oproep van de ROB aan politici om kritisch te kijken naar de eigen optredens in de dagelijkse publiciteit. 'Het is zoeken naar de goede balans tussen een actueel en aansprekend optreden in de media enerzijds en de noodzaak tot een zorgvuldige en duurzame politieke belangenafweging anderzijds', aldus de kabinetsreactie.

Zelfregulering
Omdat de overheid zich niet wil mengen in de redactionele keuzes die media maken, vindt het kabinet het niet wenselijk de journalistiek regels voor te schrijven of tot (zelf)regulering te dwingen. Om zelfregulering en zelfverantwoording door de media te stimuleren kiest het kabinet ervoor drie initiatieven te stimuleren met een tijdelijke, aanvullende overheidssubsidie:

* versterking van de Raad voor de Journalistiek;
* een nieuwsmonitor op basis van wetenschappelijk onderzoek;
* de oprichting van een bureau dat publicaties en debatten over journalistieke werkzaamheden gaat stimuleren.

Mediaconcentratie
Het kabinet is ook bezorgd over de toenemende eigendomsconcentratie in de mediabranche. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media blijkt dat de markten voor kabel, televisie en kranten in Nederland elk worden gedomineerd door drie grote spelers.

Te grote concentraties kunnen een bedreiging vormen voor de onafhankelijkheid en pluriformiteit van de media. Grote bedrijven en zittende of aankomende politici kunnen met het bezit of de controle van media een potentieel politiek instrument in handen hebben. Om dit te voorkomen zal de NMA naast de reguliere fusietoets bij mediafusies ook een 'pluriformiteitstoets' uitvoeren.

Bron:



Zie het origineel
Brief aan Tweede Kamer (pdf)