MoneyView zet CBS-Indices voort

Indices beleggingsfondsen en staatsleningen blijven beschikbaar

AMSTERDAM, 20040713 -- Met ingang van 1 juli 2004 vervangt MoneyView Research onder eigen naam de berekening en distributie van een groot aantal indexcijfers waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is opgehouden. De voormalige CBS Obligatie Herbeleggings Index is hiervan wellicht het bekendste voorbeeld. Tevens zal de dagelijkse berekening van het effectief rendement op categorieën van staatsleningen worden voortgezet door MoneyView.



De voormalige CBS-Indices bestaan uit een groot aantal indexcijfers voor aandelen, obligatieleningen en beleggingsfondsen die door vele bedrijven en (overheids)instanties op dagelijkse basis worden gebruikt als belangrijke input voor beleidsbeslissingen. Tevens wordt een aantal van deze indices ingezet als grondslag voor de indexatie van regionale en nationale subsidieregelingen, zoals de huursubsidies. Daarmee vertegenwoordigt de instandhouding van deze indices een op meerdere fronten groot maatschappelijk belang.


Het CBS maakte in oktober bekend de dagelijkse berekening en distributie van de indexcijfers te zullen stoppen. MoneyView meldde zich om deze dienstverlening te continueren uit hoofde van het maatschappelijk belang van deze indices. Daarnaast behoort het vergaren en distribueren van dergelijke informatie tot de kernactiviteiten van het bedrijf, waarmee het voortzetten van de indices een logische vervolgstap is op de bestaande dienstverlening die onder meer de dagelijkse monitoring van prestaties van meer dan 1.500 beleggingsfondsen omvat.


Het CBS en MoneyView hebben in het kader van de indexreeksen in het verleden nauw samengewerkt. In 1995 vroeg MoneyView al aan het CBS om te starten met het bijhouden van indices gericht op prestatieberekeningen van 14 categorieën beleggingsfondsen. Hieruit ontstonden de CBS/MoneyView-indices.


De afgelopen maanden zijn door MoneyView benut voor het ontwikkelen van de benodigde systemen en het kalibreren van de indexberekeningen zodat deze exact aansluiten op die van het CBS. Per 1 juli zijn deze voorbereidende werkzaamheden afgerond en heeft MoneyView de data met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004 beschikbaar.


De betreffende indexreeksen (voor een overzicht zie de bijlage bij dit persbericht) worden door MoneyView op verschillende manieren elektronisch gedistribueerd, afhankelijk van de behoefte van de afnemers. In de komende weken zal worden geïnventariseerd op welke wijze de verschillende gebruikers van de indexreeksen de informatie in de toekomst aangeleverd willen krijgen en zal zo snel mogelijk een continue informatieleverantie tot stand worden gebracht.