Ingezonden persbericht


Meevaller huursubsidie moet terug naar huursubsidieontvangers

Vandaag, vrijdag 9 juli, beslist het kabinet over de dekking van een nieuw pakket bezuinigingen van EUR 750 miljoen. Minister Zalm wil éénvijfde van deze bezuinigingen dekken uit een meevaller van EUR 150 miljoen bij de huursubsidie. De Woonbond eist dat het kabinet deze meevaller benut om de korting op de huursubsidie van één miljoen huursubsidieontvangers terug te draaien. Door de korting van EUR 12 per maand ingaande 1 juli gaan huurders met de laagste inkomens in koopkracht achteruit en staat de betaalbaarheid van het wonen zwaar onder druk. De Woonbond doet een beroep op premier Balkenende om een rechtvaardig bezuinigingsbeleid te voeren door mensen in de zwakste positie zoveel mogelijk te ontzien.

Met Prinsjesdag vorig jaar besloot het kabinet om de komende vier jaar 1,1 miljard euro te bezuinigen op de huursubsidie. Van dit bedrag wordt EUR 631 miljoen weggehaald bij één miljoen huursubsidieontvangers. De eerste korting op de huursubsidie van EUR 12 per maand is op 1 juli 2004 ingegaan. In de komende jaren loopt deze korting op tot EUR 18 per maand. Door de korting op de huursubsidie worden huursubsidieontvangers ernstig in hun koopkracht aangetast. Zeven van de tien huursubsidie-ontvangers hebben een minimuminkomen en vier op de tien zijn ouder dan 65 jaar. Een AOW'er met een maandinkomen van circa EUR 800 houdt na aftrek van woonlasten, ziektekosten en andere lasten hooguit EUR 200 per maand over voor voeding, kleding, huisraad en andere uitgaven. Sinds 1 juli moet van die EUR 200 ook nog EUR 12 per maand worden afgetrokken voor de korting op de huursubsidie. Dat leidt tot kaalslag voor deze huishoudens.

Met de meevaller van EUR 150 miljoen op de huursubsidie kan het kabinet in één klap de korting op de huursubsidie voor één miljoen huursubsidieontvangers ongedaan maken. Voor het tijdvak van 1 juli 2004 tot
1 juli 2005 wordt EUR 144 miljoen aan huursubsidie bij huishoudens met de allerlaagste inkomens weggehaald. Deze maatregel die mensen hard treft, moet en kan dus worden teruggedraaid.

U04.526
Amsterdam, 9 juli 2004