Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

13-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Economische en Financiële Zaken | Persberichten


---


*Zalm over de Hofzaak inzake het Stabiliteitspact

Minister Zalm heeft vandaag een eerste reactie gegeven op de uitspraak van het Europese Hof van JustitieEuropese Hof van Justitie over het Stabiliteits- en Groei Pact. In zijn reactie gaf Zalm, mede namens zijn collega's in de Ecofin aan dat de Ecofin de uitspraak accepteert en in samenwerking met de CommissieCommissie zal handelen in overeenstemming met die uitspraak. Namens de Ecofin-ministers werd een gezamenlijke verklaring uitgegeven, die onder andere stelt dat de uitspraak nog nader bestudeerd dient te worden om alle consequenties te overzien.

In november 2003 moesten de ministers van Financiën besluiten over een volgende stap in de zogenoemde buitensporig-tekortprocedure. Deze procedure, onderdeel van het Verdrag en nader uitgewerkt in het Stabiliteits en Groeipact, stelt regels over wat er moet gebeuren als een land een tekort heeft dat groter is dan 3% van zijn BBP. Ter discussie stond een aanbeveling aan Frankrijk en Duitsland om, nadat eerdere deadlines waren verlopen, snel met maatregelen te komen om het tekort te verkleinen. De achtergrond van deze regels is dat gezonde en houdbare overheidsfinanciën van belang zijn om duurzame groei, lage inflatie en creatie van werkgelegenheid te garanderen.

Tijdens de beraadslagingen in november 2003 besloot de Ecofin om RaadRaadsconclusies aan te nemen over de te nemen maatregelen door Frankrijk en Duitsland. Dergelijke conclusies zijn naar hun aard vrijblijvender dan een aanbeveling in het kader van genoemde tekortprocedure in het pact. De Europese CommissieEuropese Commissie besloot in januari om een procedure te starten tegen de Raad omdat de Commissie de juistheid en geldigheid van de door de Raad gevolgde procedure betwistte. Vandaag heeft het HofHof in die zaak uitspraak gedaan. Kern van die uitspraak is dat het beroep van de Commissie niet ontvankelijk is voor zover ze nietigverklaring zocht van het feit dat Raad de door de Commissie voorgestelde aanbevelingen niet aannam, en dat de Cie in het gelijk is gesteld voor wat betreft het verzoek tot annulering van de conclusies voorzover deze juridische consequenties hebben en deze afwijken van de overeengekomen regels in het pact.

Minister Zalm gaf aan dat hij de komende tijd met zijn collega's verder zal overleggen op welke wijze gevolg gegeven moet worden aan de uitspraak van het Hof. Tijdens de persconferentie wees hij erop dat Frankrijk en Duitsland reeds hebben aangegeven dat ze hun commitment, zoals in de Raadsconclusies verwoord, onverminderd gestand doen.

http://www.eu2004.nl/20040713-151250-K

http://www.eu2004.nl/20040713-151250-K