Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

13-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Onderwijs, Jeugd en Cultuur | Persberichten


---


*Meer nadruk op burgerschapsvorming

De Europese ministers van Onderwijs vinden dat burgerschapsvorming een belangrijk element moet worden van de vernieuwde onderwijsprogramma's Socrates en Leonardo. Dat betekent in de praktijk onder andere dat scholen straks kunnen intekenen op projecten die zij samen met scholen van andere EU-landen uitvoeren. Zo kunnen zij ook leren van elkaar, het onderwijsmotto van het Nederlands voorzitterschap. Gemeenschappelijke kerncompetenties (kennis en vaardigheden die jongeren nodig hebben om tot actieve, verantwoorde burgers uit te groeien) in de EU moeten ook centraal staan bij het ontwikkelen van burgerschapsvorming in de nationale onderwijsstelsels, met inachtnemening van de eigen onderwijstraditie van elk land.

Burgerschap vormde een van de hoofdthema's tijdens een informele bijeenkomst van Europese ministers van Onderwijs. Onderwijsminister Van der Hoeven zat gisteren en vandaag deze bijeenkomst in Rotterdam voor. De ministers spraken verder af dat zij 2005, het Europees Jaar voor Democratisch burgerschap van de RaadRaad van Europa, zullen benutten om meer nadruk te leggen op het belang van burgerschapsvorming.

Mobiliteit

De onderwijsministers bespraken maandag ook het belang voor de kwaliteit van mobiliteit in uitwisselingsprogramma's. Taaltraining en internationale erkenning van studiepunten kunnen daarvan onderdeel uit maken. Mobiliteit moet, vinden ze, dan ook meer in het kader van grensoverschrijdende institutionele samenwerking worden geplaatst. Verder moet studiefinanciering binnen de EU in een aantal gevallen makkelijker mee te nemen zijn. Een aantal deskundigen in Europa, met een vooraf duidelijk omschreven mandaat, moet gaan bekijken hoe dat het beste gestimuleerd en uitgevoerd kan worden. Verder is er behoefte aan meer eenduidigheid over de programma's en het niveau ervan die de 3000 instellingen voor hoger onderwijs bieden.

Onmisbaar

De ministers van onderwijs en cultuur kwamen gisterochtend in een gezamenlijke zitting bijeen. Voor het eerst spraken zij gezamenlijk over de rol van onderwijs en cultuur in het nieuwe, uitgebreide Europa. Zij concludeerden dat onderwijs en cultuur onmisbaar zijn bij de opbouw van het nieuwe Europa, omdat juist zij ook bijdragen aan een besef van actief, verantwoordelijk burgerschap en daarmee aan sociale cohesie in Europa.

Zij spraken verder af om de toegankelijkheid van activiteiten, uitingen en voorzieningen op het gebied van onderwijs en cultuur niet slechts per lidstaat, maar EU-breed te bevorderen. Daarbij valt onder meer te denken aan het bieden van mogelijkheden voor Europese uitwisseling van nationale museale collecties.

http://www.eu2004.nl/20040713-16038-J