Persbericht

Nieuwkuijk, 13 juli 2004

Grootschalige aanpak doorrijders door gerechtsdeurwaarders

Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland start landelijke actie

Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland (GGN), Nederlands grootste incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie, staat in de startblokken om grote aantallen benzinedieven aan te pakken. Dat is mogelijk geworden nu de rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) gisteren de tarieven voor het achterhalen van kentekengegevens heeft verlaagd van 7,60 euro naar 0,41 euro. Gerechtsdeurwaarders waren sinds 17 mei al wettelijk bevoegd om kentekengegevens op te vragen namens gedupeerde pomphouders, maar het hoge tarief van de RDW vormde - in verhouding tot de gederfde inkomsten - een te hoge drempel voor de pomphoudersbranche. GGN is blij dat de RDW en de pomphouders er samen uit zijn gekomen. Meer dan driehonderd pomphouders hebben zich inmiddels gemeld bij GGN voor het achterhalen en sommeren van doorrijders. GGN verwacht dat dit aantal de komende maanden sterk zal toenemen.

Doorrijders konden tot voor kort ongehinderd hun gang gaan. Politie en justitie kunnen geen prioriteit geven aan de aanpak van deze doorrijders, omdat zij niet over voldoende opsporingscapaciteit beschikken. De pomphoudersbranche lijdt hierdoor jaarlijks ongeveer 12 miljoen euro schade.

Integriteit
Het nieuwe lik-op-stuk beleid blijkt een grote opluchting voor pomphouders, die jarenlang hebben gestreden voor een aanpak van doorrijders. Peter Taks, directeur van GGN, zegt hierover: "Dit is natuurlijk al jaren een maatschappelijk probleem. Ik vind het onacceptabel dat deze vorm van diefstal zo lang heeft kunnen bestaan. Tot nu toe waren pomphouders echter machteloos en hadden wij als incasso- en deurwaardersorganisatie geen instrument in handen om het probleem voor hen aan te pakken. Vanwege de bescherming van persoonsgegevens is het pomphouders namelijk niet toegestaan om gegevens op te vragen uit het kentekenregister. Als gerechtsdeurwaarders mogen wij dat sinds kort wel. Ons beroep vraagt om een behoorlijke dosis integriteit, die onder andere ook is vastgelegd in de beroeps- en gedragsregels waar wij ons aan moeten houden. Dankzij deze integriteit kunnen we nu zorgen dat de doorrijders worden aangepakt, desnoods tot in de rechtszaal."

Preventie
Uit onderzoek van GGN blijkt, dat een gemiddeld benzinestation jaarlijks met ca. 35 doorrijders te maken krijgt. Veel grotere benzinestations krijgen zelfs te maken met honderden doorrijders op jaarbasis. Nu deurwaarders in actie kunnen komen, verwachten pomphouders dat het aantal doorrijders drastisch zal afnemen. Maar GGN doet nog meer om het afschrikeffect te vergroten. Zo staat op honderden pompen van diverse maatschappijen in Nederland met opvallende stickers aangegeven, dat Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland wordt ingeschakeld bij tanken zonder te betalen. Ook Peter Taks schat in dat het probleem goed kan worden ingedamd. "We verwachten de eerste incassobrieven binnenkort aan de doorrijders te kunnen gaan versturen. Ik verwacht dat een groot deel hiervan direct betaald zal worden. Het gaat uiteindelijk niet om echt grote bedragen. Wanneer een gerechtelijke procedure wordt gestart, kan het behoorlijk in de papieren gaan lopen voor de doorrijder. We gaan ervan uit dat de meesten het niet zo ver laten komen."