Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

13-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Verslag persontmoeting minister-president Zapatero en minister-president Balkenende

Minister-president Balkenende heeft op 13 juli zijn Spaanse ambtgenoot Zapatero ontvangen in Den Haag. Tijdens de gezamenlijke persontmoeting liet Balkenende weten dat is gesproken over de zaken die tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap op de agenda staan, zoals de ontwikkeling van de economie en de werkgelegenheid. Ook is gesproken over de veiligheid, de strijd tegen het terrorisme en de bewaking van de buitengrenzen van de Unie. Verder onderstreepten beide premiers het belang van Europa om een rol te spelen bij de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Sudan en het Midden-Oosten. Verder was er in het gesprek aandacht voor de komende besprekingen over de nieuwe meerjarenbegroting van de Unie en voor de waarden die Europeanen binden: vrijheid, respect en solidariteit.

Desgevraagd gaf minister-president Balkenende aan het een goede zaak te vinden dat het Europees Hof duidelijkheid heeft gegeven over de interpretatie van het stabiliteitspact op het punt van de procedure tegen landen met te grote begrotingstekorten (art. 104). Volgens Balkenende is het nu aan de ministers van Financiën van de EU om de uitspraak te bestuderen en te kijken hoe in de toekomst een goede omgang met het pact kan worden gewaarborgd. Balkenende voegde daaraan toe dat Frankrijk en Duitsland zelf al bij herhaling hebben aangegeven dat zij zich inspannen om de begrotingstekorten terug te dringen.

De minister-presidenten Zapatero en Balkenende hebben namens hun regeringen een memorandum of understanding ondertekend, voor nauwere samenwerking tussen Nederland en Spanje op politiek, economisch en cultureel terrein.

http://www.eu2004.nl/20040713-185320-K