Gemeente Woudrichem

13/07/2004
Herinrichting 't Rond weer stap verder

Naar aanleiding van de noodzakelijke herbouw van de supermarkt aan 't Rond te Woudrichem heeft de gemeente de indeling van het plein onder de loep genomen om te onderzoeken hoe de functie van het plein versterkt zou kunnen worden en welke voorzieningen een plaats konden vinden aan 't Rond.
Zowel de betrokken ondernemers als de gemeente zijn het erover eens dat het wenselijk is ook bioscoop Hollywoud aan 't Rond te plaatsen. Maar over de indeling van het plein en de plaats van de te bouwen supermarkt en bioscoop verschillen de meningen. Neigt de gemeente naar ondersteuning van de plannen van de eigenaren van de supermarkt en de bioscoop om de supermarkt te herbouwen in de buurt van huidige plaats en daar extra winkelruimte en appartementen te realiseren en de bioscoop te bouwen boven 't Rondeel, zo ziet de ondernemerscommissie van Woudrichem veel meer in een onlangs aan de Commissie Producten gepresenteerd plan waarbij de supermarkt naast 't Rondeel geplaatst wordt en de bioscoop aan de westzijde van het plein, in de buurt van het gemeentehuis.

Om recht te doen aan beide plannen en toch voortgang te boeken, heeft de gemeente een onafhankelijk stedenbouwkundig adviesbureau opdracht verstrekt de diverse ideeën te analyseren, naast elkaar te leggen en een advies uit te brengen. Het bureau, Croonen Adviseurs uit Rosmalen, heeft onlangs zijn rapport uitgebracht en aangeboden aan de gemeente. De studie beschrijft de kwaliteiten en manco's van de huidige situatie en van de twee plannen die er liggen en komt met een aantal aanbevelingen.

De huidige situatie, aldus het rapport, toont aan de oostzijde van het plein een sterke cirkelvorm die echter gaten vertoont waardoor het plein 'wegloopt', aan de westzijde ziet men in een parkachtige groenstructuur gebouwen op meer informele wijze gegroepeerd aan 't Rond.

Croonen adviseert die beide facetten van 't Rond te behouden en te versterken:

Aan de oostzijde van het plein zou de wandvorming van de cirkel versterkt kunnen worden
door op 't Rondeel twee lagen appartementen toe te voegen in de stijl van de
bebouwing aan de noordzijde. Bij het ontwikkelen van de wijk Postweide 2 verdient het aanbeveling de locatie van de Fixet, de achterzijde van 't Rondeel en de hiertegenover liggende parkeerplaatsen mee te nemen in het ontwerp. Hierbij dient aandacht te zijn voor de confrontatie van achterkanten met de openbare ruimte.

Aan de westzijde zou meer ontspannen omgegaan moeten worden met de cirkelvorm van 't Rond. Aanbevolen wordt om zowel de supermarkt als de bioscoop aan de westzijde te situeren omdat het de enige plaats aan 't Rond is waar voldoende ruimte is voor een substantieel programma en waar geprofiteerd kan worden van dubbelgebruik van de parkeervoorzieningen voor het gemeentehuis en de bioscoop. Door deze gebouwen los in een groene zetting te plaatsen ontstaat een samenhangende ruimte aan de westzijde van 't Rond, aldus het rapport. Eventueel is de functie supermarkt te combineren met woningen. Onderzocht moet worden of het mogelijk is de supermarkt te bevoorraden vanaf de Steurstraat en de supermarkt via deze straat ook te ontsluiten. Door de representatieve entree van de bioscoop en de bijbehorende voorzieningen naar 't Rond te oriënteren krijgt het plein meer 'centrumwaarde'.

Ook het parkeerprobleem krijgt in het rapport de nodige aandacht. Het bureau acht het van belang dat bij inpassing van parkeerplaatsen rekening gehouden wordt met de bestaande groenstructuur en dat deze waar mogelijk zou moeten worden versterkt.

Het college wil de bioscoop realiseren boven 't Rondeel en volgt daarmee een van de aanbevelingen van het rapport Croonen om de wandvorming aan de oostzijde te versterken. En de supermarkt zal, in combinatie met woningen, worden gebouwd in de buurt van de huidige locatie. Die bouw respecteert de gewenste losse zetting in de groenstructuur.
Een onafhankelijk projectleider zal deze plannen, in samenwerking met alle betrokkenen en met medeneming van andere waardevolle aanbevelingen en ideeën, concreet gaan uitwerken.