Stadsdeel Amsterdam-Noord

Stadsdeel boekt succes met handhavingsactie woonboten

In het afgelopen half jaar heeft het stadsdeel met extra inzet de handhaving van woonboten en andere vaartuigen aangepakt. Een van de eerste prioriteiten uit het in april jl. vastgestelde plan van aanpak zijn gehaald: begin juli waren alle illegale vaartuigen uit Zijkanaal K verwijderd. Een aantal nieuwkomers heeft inmiddels een lastgeving tot vertrek ontvangen. Daarnaast is een handhavingsactie gestart in het Johan van Hasseltkanaal - het gebied bij het voormalige AVI-terrein aan de Papaverweg - waar veel vaartuigen illegaal liggen. De aandacht richt zich nu op de Schellingwouderdijk - het gebied tussen Schellingwouderbrug en Zeeburgertunnel. Het stadsdeelbestuur constateert dat door deze handhavingsactiviteiten de aanwas van nieuwe vaartuigen beduidend minder is geworden en wil deze trend voortzetten.

De afgelopen jaren zijn in Amsterdam-Noord veel vaartuigen zonder toestemming afgemeerd. Het gaat om woonboten en om andere grote vaartuigen die vaak hobbymatig gebruikt worden. In de meeste gevallen kan geen toestemming verleend worden en volgt een lastgeving.

Om de uitvoering van de handhaving voortvarend te hand zijn in het Plan van aanpak handhaving woonboten en andere vaartuigen prioriteiten aangeven. Eerst worden neuwe gevallen aangepakt. Dit geldt voor het hele stadsdeel. Vervolgens wordt er gebiedsgericht gehandhaafd in de volgende volgorde: Zijkanaal K; Schellingwouderdijk (het gebied tussen de Schellingwouderbrug en de Zeeburgertunnel); Durgerdammerdijk (tussen de Zeeburgertunnel en het Blauwe Hoofd); Schellingwouderdijk (tussen de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug) en tot slot de overige gebieden binnen het stadsdeel.

Zowel bij de nieuwe gevallen als binnen de verschillende gebieden richt de aandacht zich in de eerste plaats op wrakken en detonerende vaartuigen.