Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 13 juli

B & W belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Raadgevend correctief referendum mogelijk voor Drank- en horecaverordening 2004 (2004/9388)
De gemeenteraad heeft 24 juni jl. de drank- en horecaverordening 2004 vastgesteld. Hiermee heeft Nieuwegein een verordening gebaseerd op de meeste actuele Drank- en horecawet. Echter voor dat een verordening daadwerkelijk in werking kan treden dient gelet op artikel 8 en 22 van de Tijdelijke referendumwet Burgemeester en wethouders te besluiten dat voor deze verordening de mogelijkheid bestaat om een raadgevend correctief referendum te houden, als bedoeld in de Tijdelijke referendumwet. Daarnaast is een openbare bekendmaking noodzakelijk. Met dit besluit geeft het College toestemming om bovengenoemd proces in werking te zetten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College stemt in met subsidie aanvragen amateurkunst 1" tranche (2004/9042) De stelpost incidentele subsidies amateur kunst omvat in 2004 ¤ 21.555. Twee keer per jaar vindt besluitvorming plaats. Bij de besluitvorming over de aanvragen laat het college zich adviseren door de commissie amateur kunst, een commissie van onafhankelijk deskundigen.
In het kader van de 1" tranche 2004 zijn zes subsidieaanvragen voor een totaalbedrag van ¤ 26.200 ingediend. Eén aanvrager heeft zijn aanvraag ingetrokken. De commissie heeft over vijf aanvragen een positief advies uitgebracht, zij het voor vier aanvragen met een naar beneden bijgesteld subsidiebudget. Het college heeft besloten het advies van de commissie amateur kunst over te nemen.

College stelt notitie Jeugdparticipatie vast (2004/7376) In de notitie Jeugdparticipatie 2004-2005 wordt het beleid van de gemeente Nieuwegein ten aanzien van jongerenparticipatie beschreven. In de komende twee jaar wil het college alle aandacht richten op twee sterke pijlers van de jeugd participatie in Nieuwegein, namelijk New Fun en joNg Nieuwegein. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe initiatieven van de jeugd, door middel van het activiteitenbudget van Nieuwegein comes 2 U (¤ 10.000. Dit budget is bedoeld om activiteiten van jongeren te ondersteunen die de communicatie tussen jongeren en de gemeente verbeteren. Via New Fun kunnen jongeren aanspraak maken op dit budget.

Wethouder Breuer gemachtigd voor ondertekening (2004/9387) Op 20 april 2004 is het college akkoord gegaan met de verlenging van het budgetconvenant tussen de gemeente en Kind & Co voor het jaar 2004. Voor de ondertekening van het convenant wordt wethouder C.G.J. Breuer nu gemachtigd.

College actualiseert verstrekkingenbeleid voorzieningen Gehandicapten.(2004/8710)
De Verordening Voorzieningen Gehandicapten liep achter op het gebied van beleid en jurisprudentie. Inmiddels heeft actualisering hiervan plaatsgevonden, waarmee het college heeft ingestemd. De belangrijkste wijzigingen betreffen het opnemen van nieuwe wettelijke bepalingen. Het aanmerken van de scootmobiel als collectieve voorziening voor bewoners van intramurale instellingen en beperkingen van het verstrekkingenpakket door een aantal voorzieningen als algemeen gebruikelijk aan te merken. Bij de invoeringsdatum houden wij rekening met de bepalingen van de Tijdelijke referendumwet.

Het platform Gehandicapten en Chronisch Zieken heeft het college laten weten dat zij het een redelijk voorstel vinden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Voortzetting handhavingstraject overlast koeriersbedrijf aan de Berkstraat (2004/8729)
Naar aanleiding van een verzoek om handhaving van het bestemmingsplan, heeft het college in januari 2004 een handhavingtraject vastgesteld met betrekking tot overlast veroorzakende strijdige activiteiten van het koeriersbedrijf aan de Berkstraat 27 en aan overtreder een vooraankondiging tot het opleggen van een last onder dwangsom verstuurd. In deze vooraankondiging werd overtreder de mogelijkheid geboden zijn zienswijze te geven. Hiervan is gebruik gemaakt. Daarnaast heeft er een gesprek met betrokken partijen plaatsgevonden. Het voorgaande heeft het college geen aanleiding gegeven het handhavingtraject te staken. Daarom heeft het college besloten de overtreder een last onder dwangsom op te leggen van ¤ 5.000, indien de strijdige bedrijfsmatige activiteiten niet voor 1 september 2004 zijn beëindigd.

Verzoek delegatie vrijstellingsverzoek bouw berging Tiendkade (2004/9383) Overeenkomstig het raadsbesluit van 6 april 2001 zijn de raadsleden in kennis gesteld van het verzoek om vrijstelling te verlenen van het huidige bestemmingsplan "Het Klooster voor de bouw van een berging voor agrarisch gebruik aan de Tiendkade in plangebied Het Klooster. Voor een goede en heldere bewijsvoering bij de rechter bij een eventuele beroepsprocedure is het van belang dat er een expliciet delegatiebesluit ten grondslag ligt aan de vrijstellingsprocedure. Daarom vraagt het college de raad de behandeling van het vrijstellingsverzoek te delegeren aan het college.

Raadsvoorstel voor uitbreiding schoenencentrum en Mercurehotel en bouw parkeergarage (2004/9385)
Het college vraagt de raad in te stemmen met het raadsvoorstel en concept raadsbesluit tot het opstarten van de artikel 19 vrijstellingsprocedure voor de uitbreiding van het Schoenencentrum met één bouwlaag, het Mercure hotel met twee bouwlagen en de bouw van een parkeergarage. Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit wordt aan het presidium aangeboden voor behandeling in de commissie RIM van 24 augustus 2004 en de raadsvergadering van 23 september 2004.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Tarievenvergelijking afvalstoffenheffing (2004 / 9495) In de begrotingsraad van 11 November 2003 is het college verzocht een analyse te maken van de opbouw van de afvalstoffentarieven van Nieuwegein. Om aan de opdracht te voldoen, is een onderzoek uitgevoerd, dat uit twee delen bestaat.
Eerst is een onderzoek op hoofdlijnen verricht naar de hoogte, de kostendekkendheid en de opbouw van de afvalstoffentarieven van de omliggende gemeenten. Vervolgens is een gemeente die vergelijkbaar is met Nieuwegein nader onderzocht. De vraag die hierbij gesteld is, is niet alleen wat er in beide gemeenten betaald wordt, maar ook welke kosten in de tarieven zijn opgenomen en wat de burger er in de twee gemeenten voor krijgt. Gebleken is dat in het tarief van Nieuwegein een aantal elementen zijn opgenomen, die in het tarief van Zeist niet worden doorberekend.
Zo heeft Nieuwegein een 100% kostendekkende afvalstoffenheffing en rekent het ook de externe overhead door. Verder heeft de gemeente Nieuwegein gekozen voor een hoog voorzieningenniveau, met onder andere ondergrondse afval inzameling, en een hoog serviceniveau. Uit de analyse is gebleken dat de voor deze elementen gecorrigeerde tarieven van Zeist en Nieuwegein vergelijkbaar zijn. De gegevens van het onderzoek worden ter bespreking neergelegd in de commissie Ruimtelijke Inrichting en Milieu (RIM).

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Uitvoeringsbesluiten parkeerregulering (2004/8336) De gemeenteraad heeft de parkeerverordening en parkeerbelastingverordening op 7 april 2004 vastgesteld. Daarmee is het vaststellen van besluiten gemandateerd aan het college. Nu stelt het college de uitvoeringsbesluiten vast die nodig zijn voor de parkeerregulering in Doorslag met ingang van 1 oktober 2004. Het college heeft de concepten al eerder besproken met de raadscommissie Binnenstad (op 9 maart 2004). In de uitvoeringsbesluiten wordt onder andere vastgelegd: het aantal uit te geven vergunningen, de afhandeling van de aanvragen, de uitgifte van de bezoekers pas, de verlenging van vergunningen en de reguleringstijdstippen. Op de Parkeerverordening is overigens een referendum mogelijk. Als het zover komt, zal dit besluit wellicht voor een deel herzien moeten worden.

Fietsstrook IJsselsteinseweg wordt fietssuggestiestrook (2004/9044) Het college heeft besloten om de fietsstrook aan de woningzijde van de IJsselsteinseweg om te zetten in een fietssuggestiestrook. Hierdoor wordt het mogelijk om, indien nodig, te kunnen parkeren langs de kant van de weg. De huidige fietsstrook, een onderbroken streep met herhaalde fietssymbolen, impliceert een verkeersverbod. Doordat omwonenden over onvoldoende parkeerruimte beschikten op eigen terrein, ontstond er een parkeerprobleem. Met het toestaan van incidenteel parkeren op de fietsstrook wordt een oplossing geboden voor dit probleem. Dit collegebesluit wordt gepubliceerd in de Molenkruier.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/9048) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Intentieovereenkomst voor verplaatsing kerkelijk centrum 'De Rank' (2004) In het kader van de herontwikkeling van het Centrumgebied Lekboulevard-Hoog Zandveld - zoals vastgelegd in de in december 2003 door de raad vastgestelde ontwikkelingsvisie lekboulevard - Hoog Zandveld (zuid) - heeft het college besloten een intentieovereenkomst te sluiten met de Protestantse Gemeente i.w. Nieuwegein-Zuid "De Rank". Doel van deze overeenkomst is om de verplaatsingsmogelijkheden van het huidige kerkelijk centrum aan de Nijemonde 2 naar een andere locatie binnen het plangebied te onderzoeken.

College besluit dat wijziging tarieventabel gehandicaptenparkeerkaart niet referendabel is.(2004/9379)
Recente jurisprudentie maakt het noodzakelijk dat het college een besluit neemt over het al of niet referendabel zijn van het raadsbesluit van 28 juni over de gehandicaptenparkeerkaart. Dit collegebesluit zal tegelijkertijd met de het raadsbesluit bekendgemaakt worden in de Molenkruier.

College stelt regelingen voor PC privé en Klokkenluiders vast (2004/9376) De Ondernemingsraad heeft ingestemd met de gewijzigde Klokkenluidersregeling en de regeling PC privé Nieuwegein. Het college heeft de regelingen nu definitief vastgesteld. Hieronder staat meer informatie over beide regelingen:
PC privé: De gemeente Nieuwegein mag als werkgever haar werknemers per drie kalenderjaren een bedrag belastingvrij verstrekken of voor een personal computer of voor daarbijbehorende randapparatuur. De regering heeft dit bedrag nu verlaagd van ¤ 2269,-- naar ¤ 1415,=. Het college heeft besloten dit verlaagde bedrag op te nemen in de regelingen ´PC Project Nieuwegein´ en ´PC Project Nieuwegein Vrijwillige Brandweer´. Ook heeft het college besloten de werkgeversbijdrage in de genoemde regelingen te verlagen met hetzelfde percentage als de aanschafprijs van de computer. De werkgeversbijdrage wordt verlaagd van ¤ 529,-- naar ¤ 329,--. Klokkenluidersregeling: Ten gevolge van de dualisering in het gemeentebestuur (rollen en verantwoordelijkheden van raad en college zijn daarbij duidelijker gescheiden) is de bevoegdheid tot vaststelling van de rechtspositionele voorschriften en het regelen van de ambtelijke organisatie bij het college gelegd. De Nieuwegeinse Klokkenluiderregeling was op dit punt al aangepast.
Wél heeft het college besloten tot een andere wijziging in de klokkenluiderregeling. De minister van Binnenlandse Zaken heeft in de rijksregeling Klokkenluiders namelijk de mogelijkheid opgenomen dat een ambtenaar zich rechtstreeks kan wenden tot de externe commissie indien zwaarwegende belangen dat noodzakelijk maken. Het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA) heeft besloten dit over te nemen. Verder zijn er enige kleine aanpassingen in de tekst van de klokkenluiderregeling.

College wijst wijk Blokhoeve aan als 30 km/u gebied.(2004/9374) Het college heeft besloten om de wijk Blokhoeve in zijn geheel aan te wijzen als 30 km zone gebied. Als eerste zal een aantal straten in het noordelijke deel, bekend als de Lamellen, worden ingericht met drempels en plateaus. Dit besluit zal ter openbare kennis worden gebracht.

Verkeersmaatregelen rond sportcomplex Galecopperzoom (2004/9373) Het college heeft besloten om op de wegen van het sportcomplex Galecopperzoom een aantal verkeersmaatregelen te treffen, waaronder:
- instelling 30 km zone;

- parkeerverbodszone;

- wijziging van de voorrang voor voetgangers en fietsers op de rotonde Galecopperlaan - H.Heijermanshove

- de aanwijzing van een aantal algemene invalidenparkeerplaatsen.

Restitutie leges gehandicaptenparkeerkaart(2004/9384) In de raad van 28 juni is een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht om de inwoners die een gehandicaptenparkeerkaart hebben aangevraagd en betaald vanaf 1 januari 2004, restitutie te verlenen voor een deel van de betaalde leges.
De motie is aangenomen met 19 stemmen voor en 9 tegen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Representatiekalender:


-8 augustus, 11.30 uur: opening jeugdwielerweek op de Herenstraat door Evert van Linge

-13 augustus, 19.00 uur: sluiting jeugdwielerweek op de Herenstraat door Evert van Linge

-6 september, 13.30 uur: afleggen ambtseed, intern door Cor de Vos
-8 september, 15.00 uur: oplevering buurthuis De Brink in Doorslag door Evert van Linge

-11 september, 13.45 uur: startschot Sluizenloop in Vreeswijk door Cor de Vos

-15 september, 14.00 uur: uitreiking penning in gemeentehuis door Cor de Vos


-5 oktober, 14.30 uur: presentatie plannen stationsgebied Utrecht met hele college

-30 oktober, 20.00 uur: Hospice Nieuwegein in NBC door Cor de Vos, Carla Breuer en (secretaris Piet van Elteren

-4 november, 09.00 uur: Oefening rampenstaf met hele college
-13 november: Intocht Sinterklaas door Cor de Vos
-21 november, 17.00 uur: Uitreiking Nieuwegeinse literatuurprijs in De Kom door Cor de Vos

-15 december, ´s avonds: Vreeswijk bij Kaarslicht met hele college
-23 december, ´s avonds: Afsluiting raadsjaar met hele college

Invoerdatum 15-7-2004