Productschap Margarine


14.07.2004

Plannen voor biobrandstofproductie in Zeeland

Graanhandel Termont en Thomaes uit Biervliet in Zeeland heeft plannen voor het starten van de productie van koudgeperste olie voor brandstoftoepassingen.

Momenteel overlegt het bedrijf met leveranciers van gewassen en afnemers. Tevens is er overleg met de provincie Zeeland. In tegenstelling tot het initiatief in het noorden van Nederland gaat het niet om een coöperatieve aanpak. Het is de bedoeling dat de productie van biodiesel in augustus 2005 gaat beginnen

Op 17 juni spraken ruim 40 ondernemers op uitnodiging van de Kamer van Koophandel over de mogelijkheden om koolzaadolie in Zeeland te produceren en afzetkanalen te vinden. Uit de discussie bleek dat het onderwerp sterk leeft bij bedrijven, gemeenten en andere organisaties en dat in de komende weken en maanden moet blijken of dit draagvlak voldoende is om in Zeeland een koolzaadproject te starten. De provincie Zeeland heeft in samenwerking met het kenniscentrum duurzaamheid van Hogeschool Zeeland een inspectieschip laten ombouwen voor het gebruik van plantaardige olie (project Duurzame ShortSeaShipping).