Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Commando-overdracht Nederlands detachement SFIR

In de provincie Al Muthanna bij 'Camp Smitty' is vanmorgen om 07.00 uur het commando van het Nederlandse detachement van de Stabilisation Force Irak (SFIR) overgedragen. De commandant van SFIR3 luitenant-kolonel Richard van Harskamp heeft het commando overgedragen aan commandant SFIR4, luitenant-kolonel Kees Matthijssen. De commando-overdracht werd bijgewoond door lokale autoriteiten en vertegenwoordigers van verschillende internationale eenheden.

SFIR3 heeft de afgelopen vier maanden toegewerkt naar de soevereiniteitsoverdracht aan de Irakese autoriteiten op 28 juni jl. Tijdens deze periode zijn er verschillende schietincidenten geweest en een aantal aanslagen op Nederlandse militairen gepleegd, met als dieptepunt de dood van de sergeant Steensma op 10 mei.

SFIR4, 13 NL Battle Group, zal zich de komende vier maanden richten op het ondersteunen van de Irakese autoriteiten op het gebied van stabiliteit en veiligheid in het gebied. Daarnaast zal zij zich meer dan de vorige eenheden bezig houden met de wederopbouw in de provincie Al Muthanna, een taakverzwaring op het gebied van Civiel-militaire samenwerking.